Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

ΤΑΤΟΪ : ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ..


ΤΑΤΟΪ : ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ.. 


Μακροσκελές άρθρο για το πρώην βασιλικό παλάτι στο Τατόι δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, «ένα παλάτι εν υπνώσει», όπως είναι ο τίτλος του. Η αρθρογράφος παραθέτει άγνωστες πτυχές από τις τελευταίες στιγμές του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, το βράδυ της 21ης Απριλίου, σε αυτό το παλάτι.

«Η χρονιά του πραξικοπήματος το 1967 ήταν μια τομή» γράφει. «Ο Κωνσταντίνος εγκατέλειψε το Τατόι τον Δεκέμβριο. Προηγουμένως γελοιοποιήθηκε με ένα επιπόλαιο πραξικόπημα, που σηματοδότησε το τέλος της μοναρχίας. Επικυρώθηκε αργότερα το 1974 με ένα δημοψήφισμα». Η εφημερίδα αναφέρεται στον Σύλλογο Φίλων του κτήματος Τατοίου που ίδρυσε ο Βασίλης Κουτσαβλής με σελίδα στο facebook και στις προσπάθειες που κάνει να διασώσει τα κτίσματα από την ασυδοσία ορισμένων που το επισκέπτονται.

«Εντελώς αναποτελεσματικές δεν έμειναν οι προσπάθειες των φίλων του πρώην βασιλικού κτήματος» επισημαίνει η εφημερίδα. «Όποιος πηγαίνει στο δάσος για βόλτα, σπάνια είναι μόνος. Ο Σύλλογος έκανε το Τατόι γνωστό.

Σε ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα συναντά κανείς νηπιαγωγούς, που δείχνουν σε 4χρονα τους θησαυρούς της φύσης, ενώ το καλοκαίρι τα ξέφωτα είναι γεμάτα με ανθρώπους που κάνουν πικνίκ». Τέλος στο άρθρο γίνεται αναφορά στις προσπάθειες που κάνει από το 2016 το υπουργείο Πολιτισμού για να μετατρέψει το παλάτι σε μουσείο, προκειμένου να βρουν στέγη 17.000 πολύτιμα αντικείμενα που έχουν διασωθεί από τα χέρια των βανδάλων.
Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: