Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Ότι πει η αφέντρα Δύση..



Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ρωτήθηκε για το Σκοπιανό (ρ/σ «Real») και εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία», λέγοντας: «Ας καταγράψω μονάχα την αισιοδοξία μου και να περιμένουμε να δούμε, όχι λόγια αλλά απτά αποτελέσματα. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει κανείς να είναι συγκρατημένος και να μη λέει πολλά λόγια».


Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» δήλωσε ότι «στοιχεία της θετικής ατζέντας είναι να ξεπεράσουμε τα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος (...) το Κυπριακό, είναι τα υπολείμματα της ιστορίας, θα έλεγα εγώ, με την Αλβανία, και το ονοματολογικό με τη γείτονα χώρα των Σκοπίων».

Ειδικότερα για το Σκοπιανό πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση αυτού του προβλήματος» και ότι προϋπόθεση γι' αυτό είναι «η γείτων χώρα να ρίξει τους τόνους που σχετίζονται - να τους εξαλείψει κατά τον καλύτερο τρόπο - με τον αλυτρωτισμό, όπως και η χώρα μας επέδειξε και επιμένει ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτό το κράτος και δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να το διαμελίσουμε ούτε να το διαλύσουμε. Δηλαδή, μία αποκατάσταση εμπιστοσύνης».
Στο πλαίσιο «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προανήγγειλε το άνοιγμα των συνοριακών διόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, στη λίμνη των Πρεσπών, με την αρωγή της ΕΕ, η οποία «έχει υποσχεθεί ισχυρά κονδύλια που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής».

Ο Ν. Κοτζιάς σκιαγράφησε μια λύση «ασφαλώς με συμβιβασμούς, αλλά όχι, όπως λέω εγώ, σάπιους συμβιβασμούς, αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς», σπεύδοντας να προσθέσει πως «ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη Βουλή θα υπάρξει πλειοψηφία που θα στηρίξει την όποια πρόταση, καθώς, όπως είπε, θα είναι «εξαιρετικά καλή», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων.

Παράλληλα, ξεδιπλώνοντας ολόκληρη τη «βεντάλια» των ρόλων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην περιοχή, είπε πως ελπίδα αποτελεί «στα Βαλκάνια να λύσουμε όπως σας περιέγραψα το πρόβλημα με τους δύο βόρειους γείτονές μας και να στηρίξουμε όλοι μαζί την πορεία τους για την ενσωμάτωση στις δομές της υπόλοιπης Ευρώπης, την οικονομική τους ανάπτυξη και την καλύτερή μας συνεργασία. Εχουμε ξεκινήσει δύο μεγάλες συνεργασίες - τρεις θα έλεγα - δύο σαν υπουργείο Εξωτερικών, μία σε επίπεδο πρωθυπουργών και Προέδρων στα Βαλκάνια: Είναι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της χώρας για τη συνεργασία Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, είναι η συνεργασία των τεσσάρων, διασυνοριακή όπως την ονομάζουμε, μεταξύ Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Ελλάδας και είναι η συνεργασία των τεσσάρων κρατών - μελών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι κράτη - μέλη της, η Κροατία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: