Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Ο ΖΑΕΦ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Άρον άρον ονόμασον αυτήν
Με «δηλώσεις προθέσεων» αλλά και «αποφασιστικότητας» για το κατά το δυνατόν γρήγορο κλείσιμο του ονοματολογικού με τα Σκόπια, ώστε να ξεδιπλωθούν χωρίς «περιττά» εμπόδια οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα Δ. Βαλκάνια, όπως και τα σχετικά σχέδια μονοπωλιακών ομίλων, συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες η «προετοιμασία εδάφους» για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται με τη γείτονα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αλβανία.
Μετά τον Αλ. Τσίπρα, που πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων στη Σερβία, ο Ζ. Ζάεφ επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για την αλλαγή του χρόνου προσκεκλημένος του δημάρχου Γ. Μπουτάρη.
Σε δηλώσεις του, χτες, ο Ζ. Ζάεφ αποκάλυψε ότι είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Κοτζιά. «Εχουμε δημιουργήσει μια φιλική ατμόσφαιρα και τις προϋποθέσεις το 1ο εξάμηνο του 2018 και ουσιαστικά με τον σωστό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Κατά τις διάρκειες των τηλεφωνικών επικοινωνιών άκουσα τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Κοτζιά να μου λένε τις δυσκολίες που έχει η ελληνική πλευρά», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Αλλά με φιλική συμπεριφορά μπορούμε να πάρουμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Από τη μεριά του, ο Γ. Μπουτάρης φέρεται να επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ειδικά στο σχέδιο της σύνδεσης του Αξιού με τον Δούναβη, όπως και σε άλλα επιχειρηματικά σχέδια. Σε συνέντευξή του χτες (ρ/σ «Πρακτορείο») δήλωσε για τη συνάντησή του με τον Ζ. Ζάεφ: «Με τους γείτονές σου πρέπει να τα έχεις καλά. Το θέμα της ονομασίας ξεστράτισε καθαρά από ανοησίες των πολιτικών. Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ταυτότητα. Με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, αλλά και της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι για συμβιβασμό. Ο κ. Ζάεφ είπε πως θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο, θα αλλάξει τις ταμπέλες που έχουν στους δρόμους».
Ενδεικτικά είναι και όσα έγραψε για τη συνάντηση και η βρετανική εφημερίδα «Guardian»: «Η απόφαση του Ζάεφ να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη είναι άλλη μία ένδειξη ότι τα αισθήματα αλλάζουν και, όπως λένε αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, απόδειξη ότι η κόντρα που φέρεται να έφερε κάποτε στο χείλος της σύρραξης τους γείτονες - και μπλοκάρισε το 2008 την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ - θα λυθεί σύντομα».
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο της χώρας σημείωσε πως «ελπίζουμε στην επικείμενη διάσκεψη του ΝΑΤΟ να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος του ΝΑΤΟ και να μην είναι πλέον όμηρος από ένα κράτος - μέλος που νοιάζεται για το δικό της συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε την ετοιμότητα και την προσδοκία κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ να πάρουμε μια τελική ημερομηνία για το ξεκίνημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου