Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ


 ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΣΠΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ



Ως «μεγαλόπνοο έργο που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» επιχείρησε να παρουσιάσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) χτες ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας την πρώτη τέτοια μονάδα στον Εύοσμο, στη Θεσσαλονίκη.


Αποκρύπτοντας ότι και αυτό το «έργο» προοιωνίζει παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, θνησιγενή «έργα» και υπηρεσίες, νέες περικοπές σε κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τη δημιουργία των ΤοΜΥ ως «απόδειξη» ότι η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου μπορεί τάχα να ικανοποιήσει και τις λαϊκές ανάγκες.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε μάλιστα να παρουσιάσει τις Μονάδες ως «θεσμό που αλλάζει τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)» προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, βαφτίζοντας τις ΤοΜΥ «δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας».

Ολα αυτά την ώρα που ΕΕ - ΔΝΤ και αστικά επιτελεία σημειώνουν ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία του λαού, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα λειτουργεί σαν «κόφτης» ώστε να διασφαλίζει - και μάλιστα έναντι ποινής - ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

«Προσφέρεται, όμως, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Είναι η Πρόληψη», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Επιχειρούμε την αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και με έμφαση στην Πρόληψη», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Αυτά όταν κάθε ΤοΜΥ θα «καλύπτει» μόλις το 30% του πληθυσμού, θα λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, ακόμη λιγότερες ειδικότητες (από ένα γενικό παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή και διοικητικό προσωπικό), συμβάσεις με «ημερομηνία λήξης» στα δύο χρόνια, και με αυτά τα δεδομένα υποτίθεται ότι θα παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και «προαγωγής της Υγείας» από την οικογένεια και τα σχολεία έως τους χώρους εργασίας και τους χρόνιους πάσχοντες!

Και μάλιστα, όλα αυτά σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, όπου με τη συμβολή της κυβέρνησης επιδεινώνονται συνολικά οι όροι ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών, στα ζητήματα της σίτισης, της στέγασης, των συνθηκών δουλειάς κ.ο.κ., όλοι οι όροι δηλαδή που συνιστούν παράγοντες φθοράς της υγείας του λαού.

Παίρνοντας τη «σκυτάλη», ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να παρουσιάσει τα εγκαίνια ως απόδειξη ότι «η περίοδος διακινδύνευσης του δημόσιου Συστήματος Υγείας έχει κλείσει οριστικά και τώρα διανύουμε την περίοδο της σταθεροποίησης και της αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας».

Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέες μειώσεις στα κονδύλια για την Υγεία και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος του 2018, αφήνοντας πίσω τους κενά ζωτικής σημασίας. Ενώ στο 3ο πακέτο της «αξιολόγησης» προβλέπεται γενίκευση των «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», των γνωστών εργαλείων επιβολής και ελέγχου των βάρβαρων περικοπών, «χαρτογράφηση της συνολικής χωρητικότητας του δημόσιου τομέα», η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη «μελλοντική ανάθεση ιδιωτικών παροχών ανά περιφέρεια υπό την ανεπαρκή δημόσια ικανότητα», δηλαδή ακόμη παραπέρα εμβάθυνση και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: