Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ



Δεν θα διασωθεί κανείς πλην των ελίτ. Μια, μια, οι κοινωνικές ομάδες θα περνούν από το εκδοροσφαγείο..






Θέμα ημερών είναι πλέον η επίσημη επισφράγιση του «συμπληρωματικού μνημονίου» της κυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωζώνης, αλλά και η σύνταξη της νέας «έκθεσης συμμόρφωσης» που θα ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις 22 Γενάρη.


Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις αναφορικά με την επόμενη (4η) «αξιολόγηση», με τα 82 ακόμη «προαπαιτούμενα», σε συνέχεια βέβαια των παρεμβάσεων του κύκλου της 3ης «αξιολόγησης» και των σχετικών νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή σε «δόσεις» μέσα στο Δεκέμβρη, αλλά και στις αρχές του Γενάρη.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά μέτρα που ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 αποτελούν το προανάκρουσμα για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν και μάλιστα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον για την περίοδο μέχρι το 2022, δηλαδή για τουλάχιστον μια 4ετία μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με τη σειρά του, εμπεριέχει και την πρόσθετη «ρήτρα» του ΔΝΤ σχετικά με την ταχύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίπτωση που δεν «βγαίνουν» οι στόχοι γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιλαϊκοί στόχοι θα ενσωματωθούν στο νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019 - 2022, που αναμένεται να κατατεθεί την άνοιξη του 2018, ως πρόσθετη «δικλείδα ασφαλείας».

Χαρακτηριστικές σε αυτό το επίπεδο είναι και χτεσινές παρεμβάσεις στελεχών του κουαρτέτου, στο πλαίσιο του συνεδρίου της «Capital Link».

Ειδικότερα:

- Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ντ. Κοστέλο υπογράμμισε: «Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος».

- Ο εκπρόσωπος του ESM, Ν. Γκιαμαρόλι, επιβεβαίωσε ότι «με δάνεια προς την Ελλάδα που λήγουν σε πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευσή μας προς την Ελλάδα και τα οφέλη από τους προνομιακούς όρους δανεισμού θα ξεπεράσουν χρονικά το πρόγραμμα», και όπως είπε «ο ESM είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα».

- Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση εκπροσώπου του «οίκου αξιολόγησης» «Fitch». Οπως είπε, από τους βασικούς λόγους «αισιοδοξίας» για την επόμενη περίοδο είναι η «μείωση του πολιτικού ρίσκου» και η «σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό», καθώς ο «Fitch» εκτιμά ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων «μεταρρυθμίσεων», γεγονός που αποτελεί «εγγύηση για τη συνέχιση του προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου στις ΗΠΑ, είχε σειρά επαφών με διοικήσεις «επενδυτικών χαρτοφυλακίων» και funds, με άξονα βέβαια και το ενδιαφέρον για ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: