Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΡΩΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Συμφωνία για συνέδριο 
         Εθνικής Συμφιλίωσης 
        στο Σότσι για τη Συρία

«Πανσυριακό συνέδριο εθνικού διαλόγου, με ευρύτατη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης να γίνει στο Σότσι», κάλεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τριμερή σύνοδο με τους προέδρους της Τουρκίας Ερντογάν και  του Ιράν Ρουχανί, οι οποίοι και υποστήριξαν την ιδέα.
  Την αποστολή διοργάνωσης ανέθεσαν οι τρεις ηγέτες στους υπουργούς Εξωτερικών και ΄Αμυνας να καθορίσουν τους συμμετέχοντες και το πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο, στο Σότσι, πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και πρόσθεσε πως οι τρείς τους συμφώνησαν ότι «ήρθε ο καιρός για έναν οριστικό και μακροχρόνιο πολιτικό διακανονισμό στη Συρία».
Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες τους για να περιοριστεί η βία στην Συρία, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το περάς της συνάντησής τους στο Σότσι, που διήρκεσε δύο ώρες.
  Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βοηθήσουν του Σύρους να αποκαταστήσουν την ενότητα της χώρας και να διευθετήσουν πολιτικά την κρίση, μέσω μιας ελεύθερης, δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας την οποία θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι, η οποία θα προβλέπει την ψήφιση συντάγματος που θα έχει την υποστήριξη του συριακού λαού, τηνδιεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι οι Σύριοι που έχουν το δικαίωμα σ' αυτό, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.
  Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συμφώνησαν επίσης, να συνεχίσουν να συνεργάζονται με στόχο την οριστική συντριβή του «ισλαμικού Κράτους», όπως και να στηρίξουν την διαδικασία αποκλιμάκωσης και σταθεροποίησης της κατάστασης στην Συρία
  Στο κοινό ανακοινωθέν, επισημαίνεται ακόμη πως οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν εφόσον κρίνουν ότι είναι αναγκαίο για συζητήσουν εκ νέου το συριακό ζήτημα.
Ερντογάν: Πρέπει να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία στη Συρία
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε μετά το τέλος τις τριμερούς συνάντησης στο Σότσι: 
«Θέλω να επισημάνω, ότι καταλήξαμε στην ενιαία άποψη, ότι είναι αναγκαίο να υποστηρίξουμε τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας, ελεύθερης και διαφανούς πολιτικής διαδικασίας που θα εξελιχθεί υπό την ηγεσία του συριακού λαού, κάτι που αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 Η τριμερής διάσκεψη στο Σότσι, για την ανασυγκρότηση της Συρίας, πραγματοποιήθηκε μετά την προφανή ήττα των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS).
  Η εβδομάδα ξεκίνησε από τη συνάντηση του προέδρου Άσαντ με τον πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα. 
  Η διάσκεψη των τριών ηγετών Πούτιν, Ερντογάν και Ρουχανί, πραγματοποιείται την επομένη της διάρκειας μιας ώρας τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και του Ρώσου προέδρου με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατόπιν, Μόσχα και Ουάσινγκτον «συμφώνησαν σε σχεδόν διαρκή συνεργασία στο συριακό, αν και υπάρχουν «τεράστια προβλήματα στην καταδίκη των τρομοκρατών και εξτρεμιστών».
Η διάσκεψη στο Σοτσι, έθεσε το πλαίσιο για το «Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου» στο οποίο θα πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι τόσο εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης όσο και διαφόρων αντιπολιτευόμενων τάσεων που επιθυμούν το διάλογο με τη Δαμασκό.
Επισημαίνεται εδώ, πως η Άγκυρα έχει πολλούς δισταγμούς να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Κούρδους της Συρίας αλλά και αντικαθεστωτικοί Σύροι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν είναι έτοιμοι να εξετάσουν ειρηνευτική διαδικασία με την κυβέρνηση Άσαντ.
Η στάση της Ουάσινγκτον 
  παραμένει επιθετική 
  Η απουσία Αμερικανών και Ευρωπαίων από την διάσκεψη στο Σότσι, δείχνει την απογοήτευσή τους, επειδή το προγραμματισμένο σχέδιό τους για την απομάκρυνση του ‘Ασαντ  από την εξουσία, απέτυχε.
Παραμένει ωστόσο η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ και έχει μάλιστα ενισχυθεί, όπως άλλωστε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Παρά τη σαφή παραβίαση του διεθνούς αλλά και του αμερικάνικου νόμου μια και δεν υπάρχει προς τούτο έγκριση από το Κογκρέσο.
  Η αύξηση της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία και το Ιράκ, ενισχύει την επιθετικότητα της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν και το Λίβανο.
  Χαρακτηριστική και η δήλωση του Αμερικάνου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις ότι «νέος στόχος των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, είναι η αποτροπή δημιουργίας ενός ISIS Νο2».
  Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική: Ουδέποτε συγκρούσθηκαν οι αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις με τους τζιχαντιστές. Αντίθετα, όπως μετέδωσε ακόμη και το BBC, «οι αμερικάνικες δυνάμεις διευκόλυναν τους τζιχαντιστές να διαφύγουν ακόμη και φυγαδεύοντας με ελικόπτερο έναν από τους ηγέτες τους».
  Ο συριακός στρατός, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Χεσμπολά νίκησαν τους τζιχαντιστές του ISIS, της al- Nusra και όπως αλλιώς ονομάζονταν οι διάφορες ομάδες φανατικών που εξοπλίζονταν και χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ τη Σαουδική Αραβία τα άλλα «θυγατρικά κρατίδια» και το ΝΑΤΟ.
  Το περιοδικό “Politico” χαρακτηρίζει την διατήρηση της ενισχυμένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία (όπως και το Ιράκ και Αφγανιστάν) «επίσημη κοροϊδία».
  Προκαλώντας δυσφορία στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα, πως οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει αυθαίρετα, 13 στρατιωτικές βάσεις σε συριακό έδαφος. Με μεγαλύτερη την αεροπορική βάση στο Κομπάνι, 140 χιλιόμετρα από την Ράκα, στο Βορά. Και εδώ κι έναν χρόνο, διευρύνθηκε ο αεροδιάδρομος ώστε να μπορεί να υποδεχθεί παντός τύπου μεταγωγικά  αεροσκάφη.
  Η αμερικάνι9κη βάση στο Κομπάνι, αποτελεί μέρος της αλυσίδας τριγώνου νέων αεροπορικών βάσεων από το Qayarrah στο βόρειο Ιράκ ως το Taqba Dam, επίσης βόρεια της Ράκα.
  Την ίδια ώρα που η Ρωσία (έχει επίσημα προσκληθεί από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δαμασκού) διαθέτει πέντε στρατιωτικές βάσεις και ουσιαστική παρουσία στις μάχες εναντίον των τρομοκρατών τζιχαντιστών.
  Η απρόσκλητη αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, αποτελεί καθαρή απόπειρα της Ουάσινγκτον να έχει πολιτική επιρροή στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο συριακό στην γενικότερη διεθνή διάσκεψη που έχει οργανωθεί στη Γενεύη. 
  Αλλά με την επιθετική πολιτική που εφαρμόζουν τα κράτη-πελάτες των ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ προωθώντας σύγκρουση με το Ιράν, άμεσα ή έμμεσα μέσω Λιβάνου και Υεμένης, δείχνει πως η πολεμική ατμόσφαιρα στην περιοχή κάθε άλλο παρά έχει τερματισθεί.
 Βρισκόμαστε άραγε στο πρελούδιο γενίκευσης της αναταραχής στην εύφλεκτη αυτή περιοχή;
STYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: