Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΕΗ...


Πρόσφυγες στον τόπο μας !!!!



Οριστική συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ φαίνεται πως επήλθε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη με το κλιμάκιο του κουαρτέτου,
ενώ οι διαπραγματεύσεις που αφορούν το «άνοιγμα» της αγοράς φυσικού αερίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο επόμενο ραντεβού, που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Παρασκευή. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση της μονάδας «Μελίτη Ι» και άδεια για κατασκευή μιας ακόμη μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας, όπως επίσης και τις δύο πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσης να κλείσει και το ζήτημα για την επέκταση λειτουργίας των δύο παλιών μονάδων της επιχείρησης Αμυνταίου και Καρδιάς, αλλά και οι αλλαγές στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου «ΝΟΜΕ». Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός, μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του «market test», κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πώληση των μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η πώληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιούνη 2018.

Σε ό,τι αφορά την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου, η συμφωνία αναμένεται να επιφέρει «καραμπόλες» μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα, καθώς η σχετική πληροφόρηση αναφέρει ότι η «Shell» πιθανότατα αποχωρεί από την εγχώρια αγορά (με το αζημίωτο, εννοείται), η ιταλική ENI θα ενισχύσει το μερίδιό της και η ΔΕΠΑ θα περιορίσει, προς το παρόν, τη δραστηριότητά της στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε με φορείς της Μεγαλόπολης και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε λόγο περί «ισχυρών εγγυήσεων» που θα υπάρξουν «και για τις θέσεις απασχόλησης, καθώς και επιπρόσθετα οφέλη που μπορούμε να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες», σε μια γνωστή όσο και χρεοκοπημένη προσπάθεια να πείσει ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» που «τρέχει» η κυβέρνησή του μπορεί τάχα να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, όταν η ίδια η πείρα των εργαζομένων δείχνει ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην γενίκευση της εποχικότητας, της «ευελιξίας», του αίσχους των εργολαβικών, στη μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων που σαρώνουν και σήμερα στη ΔΕΗ ΑΕ, στη μείωση των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, όπως και συνολικά στην ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: