Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΔΥΟ ΟΔΥΣΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΑΦΟΣ

Δυο Οδυσσείς στο ίδιο σκάφος
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ


Ανατριχιαστικές είναι οι ομοιότητες ανάμεσα στην απονομή του γερμανικού βραβείου Quadriga στον Γιώργο Παπανδρέου το 2010 και την πρόσφατη απονομή στον Αλέξη Τσίπρα του βραβείου Πολιτικού Σθένους από το γαλλικό περιοδικό Politique Internationale.


«Παραλαμβάνω το βραβείο για λογαριασμό όλων των Ελλήνων» (Παπανδρέου 2010). «Το βραβείο αυτό ανήκει στον ελληνικό λαό και εγώ το παραλαμβάνω σήμερα στο όνομά του», (Τσίπρας 2017).
«Όλοι με ρωτούν, αν θα πετύχουμε και τους απαντάω: θα πετύχουμε» (Παπανδρέου 2010). «Η οικονομία και η χώρα ανακάμπτουν», λέει τώρα ο Αλ. Τσίπρας κι εξηγεί: «Οι θεσμοί και οι εταίροι μας βλέπουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφαλή δημοσιονομική πορεία».


Το ίδιο έβλεπε το 2010 και οι διοικητής της Ντόιτσε Μπανκ, ο Γιόζεφ Άκερμαν, που στην ομιλία του κατά τη τελετή βράβευσης του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο έλεγε: «Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται στο δρόμο της βελτίωσης».

Πάμε Ιθάκη, έλεγε το 2010 στο Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου. Βλέπουμε τα φώτα της Ιθάκης, σχεδόν φτάσαμε, λέει τώρα ο Αλ. Τσίπρας: «Αντισταθήκαμε στις Σειρήνες και οδηγήσαμε το σκάφος-Ελλάδα αλλά και το σκάφος-Ευρώπη σε πιο ήρεμα νερά». Ο Παπανδρέου «αντιστάθηκε στο μεγάλο αριθμό διαμαρτυριών και στις διαδηλώσεις κατά του αυστηρού προγράμματος λιτότητας», έλεγε το 2010 ο Άκερμαν. «Παρά τη διαφορετική κατεύθυνση που είχε αρχικά η πολιτική οικογένεια του Α. Τσίπρα, αυτός βρήκε το κουράγιο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρώπη», λέει σήμερα ο ιδρυτής του γαλλικού περιοδικού που βράβευσε τον σύγχρονο Οδυσσέα.

Ας μην παίζουν με την Ιθάκη. Σώος και αβλαβής επέστρεψε ο Οδυσσέας στο θρόνο του, όμως το σκάφος τσακίστηκε, ενώ από τους ναύτες του δεν σώθηκε κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: