Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018


Ιδού ο ατόφιος ληστής.. Με έναν νόμο χιλιάδες εκρήξεις φτώχειας στα νοικοκυριά.. 




Ψηφίστηκε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τα κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα ζητούμενα του κεφαλαίου, προδιαγράφοντας νέες άγριες θυσίες για το λαό. Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 11 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί στις 19 Δεκέμβρη τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, αν και παραδέχτηκε ότι είναι «ένας δύσκολος προϋπολογισμός» γιατί «ενσωματώνει προφανώς μέτρα που είχαν ήδη νομοθετηθεί το Μάιο του 2016 και αντίστοιχα το Μάιο του 2017», πρόταξε το γνωστό προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης, ότι «το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής» και ότι «από το 2019 και μετά, θα δημιουργηθεί κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών».

Ποιοι θα είναι οι ευνοημένοι αυτής της μείωσης το διευκρίνισε χτες η Κ. Παπανάτσιου, κάνοντας λόγο για «μειώσεις φορολογικών συντελεστών, επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι ήδη έχουν φανεί τα «καλά» σημάδια, αφού «αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν μας φτάνουν αυτοί οι ρυθμοί, θέλουμε υψηλότερους για να ανακτήσουμε το χρόνο που χάσαμε», «θέλουμε επενδύσεις, δίνουμε κίνητρα γι' αυτές». Μάλιστα, απαντώντας και στις αιτιάσεις της ΝΔ περί «υπερφορολόγησης», περηφανεύτηκε ότι «μπορέσαμε, στο πλαίσιο των μέτρων που περιλαμβάνει η πρόσφατη συμφωνία, να προβλέψουμε και μείωση του φόρου των επιχειρηματικών κερδών από το 29% στο 26%».

Από τη ΝΔ ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο «για εικονική πραγματικότητα», ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» κ.λπ. Παρόμοιες ήταν οι επισημάνσεις και των άλλων αστικών κομμάτων.

Νέα βάσανα στο λαό για την καπιταλιστική κερδοφορία
 
Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται οι στόχοι των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό «προϋποθέτουν νέα επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, δηλαδή φτηνότερη εργατική δύναμη, με λιγότερα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Αυτοί οι στόχοι απαιτούν περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία που ετοιμάζετε, απαιτούν ο εργάσιμος χρόνος να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και μια σειρά άλλα μέτρα που μειώνουν το άμεσο και το έμμεσο κόστος για το κεφάλαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: