Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ


Το "δομημένο περιβάλλον" που αποδομεί τη ζωή του λαού.. 


Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Οι καταστροφικές επινοήσεις τους είναι ανεξάντλητες! Δεδομένης της λαϊκής οργής κατά του πολυθρύλητου ΕΝΦΙΑ εφεύραν το αντίδοτο προβάλλοντας έωλα τη πρόθεση μείωσής του.. Όχι δεν πρόκειται περί μιας φιλέσπλαχνης ΜΚΟ. Αλλά της κυβέρνησης ως ΜΚΟ η οποία: Εισήγαγε νομοσχέδιο στη Βουλή υπό τον πομπώδη τίτλο του "ελέγου και της προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος!" που από προχθές συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της.


Στην ουσία πρόκειται για τη χαριστική βολή στα βαριά τραυματισμένα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα ανεξαρτήτως του φανταχτερού επκοινωνιακά περιτυλίγματος με το οποίο την έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος ντύσει. Ο ίδιος μιλά για πακέτο αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Και πότε; Την ίδια στιγμή που ανοίγοντάς το οι τελευταίοι θα νοιώσουν ναυτία από τη δυσοσμία του πολιτικού απόπατου τους.  Δεν θα επεκταθώ σε προλόγους βασανιστικούς δεδομένου πως οι διατάξεις του είναι αρκούντως αποκαλυπτικές και τρομοκρατούν από την πρώτη και πρόχειρη ανάγνωση:

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
  • Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Αφορά το σύνολο των κτΙρίων της χώρας. Προβλέπεται η καταγραφή της κατάστασής τους (αυθαιρεσίες, νέες εργασίες, μελέτες στατικότητας κ.ο.κ.). Τα στοιχεία θα καταγράφονται σε συγκεκριμένο έντυπο, το οποίο θα επικυρώνεται από εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ενώ η «ταυτότητα» θα ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια. Πρόκειται για διαδικασία υποχρεωτική, που αν παραβιαστεί προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Ολα αυτά βέβαια θα φορτωθούν πάλι στους μικροϊδιοκτήτες..
  •  
  • Με βάση αυτό, τουλάχιστον ως εμπαιγμός μπορούν να χαρακτηριστούν άρθρα για νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης, χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες (π.χ. ανάλογα με τη σεισμικότητα της περιοχής), ρυθμίσεις στην καταβολή προστίμων (από 60 σε 80 δόσεις) και μείωση παραβόλων από 500 σε 250 ευρώ. Από την άλλη, όπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, «έχουμε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, funds, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς (χώρια τους νέους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ετοιμάζονται), το οποίο πρέπει να διαχειριστούν, όμως διασφαλίζοντας ικανοποιητική κερδοφορία». «Για να διαχειριστούν, λοιπόν, να αξιολογήσουν τη σημερινή αξία του κτιριακού αποθέματος, πρέπει το εμπόρευμα αυτό να καταγραφεί», συμπλήρωσε, εξηγώντας τις στοχεύσεις του ν/σ.
  •  
  • Ταυτόχρονα, προβλέπονται και οι μηχανισμοί παρακολούθησης της... ταυτότητας των κτιρίων, δηλαδή των σπιτιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Δημιουργούνται παρατηρητήρια σε επίπεδο δήμων (τοπικά παρατηρητήρια), περιφερειών (περιφερειακά) και κεντρικό παρατηρητήριο σε επίπεδο υπουργείου. Μέσω των παρατηρητηρίων προωθείται η ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών αφού στα όργανά του θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Με βάση την επικαιρότητα θυμίζει τους νηογνώμονες των ιδιωτών που πουλάνε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε υπερήλικα σαπιοκάραβα», σχολίασε η Δ. Μανωλάκου σχετικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
  •  
  • Με την «τράπεζα γης» και τη «βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου πυκνοκατοικημένων περιοχών» δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματικούς κατασκευαστικούς ομίλους να αγοράζουν και να μεταφέρουν τον «υπερβάλλοντα» συντελεστή δόμησης από μία πυκνοκατοικημένη περιοχή εκεί που τους συμφέρει, με το κόστος να μετακυλίεται βέβαια στις πλάτες του λαού.
  •  
  • Εισάγονται διαδικασίες fast track, κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, για την υλοποίηση των επενδύσεών τους. Για παράδειγμα, παύει να θεωρείται υποχρεωτική προϋπόθεση για έναρξη οικοδομικών εργασιών η έγκριση πρώτα της οικοδομικής άδειας και των ελέγχων από την ΥΔΟΜ, την Πολεοδομία κ.ο.κ.
Δεν είναι επομένως διόλου παράξενο που η κ. Μανωλάκου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθιά ταξικο που προσβλέπει στη διαχρονική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων αφού: Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υπερκοστολόγηση της συντήρησης μιας κατοικίας που θα αποκαρδιώνει τους ιδιοκτήτες με συνέπεια την εγκατάλειψή της στα ματωμένα χέρια των πολυεθνικών και υπερεθνικών εταιριών! Πρόκειται για επαναστατική πράξη από την νέα Σοβιετία που εξηγεί επαρκώς τους λόγους κατάρρευσης της παλιάς όπως θα έλεγαν και οι μέντορες του νεοφιλελευθερισμού!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: