Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Συνεχίστηκε με την κατάθεση δημοσιογράφου "Θα σε καθαρίσουμε" του είπαν καθώς τον χτυπούσαν παρουσία των απαθών αστυνομικών δυνάμεων..
 
Με τον δημοσιογράφο του αστυνομικού ρεπορτάζ (από το 2007) Μιχάλη Τεζάρη συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας, που κάλυπτε το πογκρόμ εναντίον μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα, υπέστη επίθεση από ομάδα 15-20 χρυσαυγιτών που αποσπάστηκαν από τη συγκέντρωση στον Αγιο Παντελεήμονα το 2012, χτυπήθηκε πισώπλατα στο κεφάλι από ένα άτομο, ενώ τον έβριζαν χυδαία και τον απείλησαν με εκφράσεις τύπου «(...) θα σου πάρουμε το σκαλπ, θα σε καθαρίσουμε...». Ολα αυτά παρουσία των στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της Χρυσής Αυγής Σκορδέλη και Γκλέτσου, που ήταν επικεφαλής των συγκεντρωμένων δήθεν αγανακτισμένων κατοίκων, όπως ειπώθηκε. Παρούσα ήταν και ισχυρότατη δύναμη της Αστυνομίας, η οποία παρέμεινε απαθής.

Λίγο πριν είχε προηγηθεί, όπως είπε, πογκρόμ εναντίον μεταναστών από τάγματα εφόδου, με επιθέσεις σε μετανάστες, προπηλακισμούς, βρισιές, σπάσιμο τζαμιών σε μαγαζιά τους και εκδίωξή τους μέχρι την πλατεία Αττικής. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι εν λόγω ομάδες των δήθεν αγανακτισμένων, με την ομοιόμορφη παρουσία και σωματοδομή, προσπάθησαν να μπουν σε πολυκατοικία, για να επιτεθούν σε κάτοικο που είχε αντιδράσει σε αυτά που έκαναν. Επιπλέον, πολλοί κάτοικοι είχαν βγει στα μπαλκόνια και τους αποδοκίμαζαν.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης στις καταδικαστικές ανακοινώσεις για την επίθεση, από τους συναδέλφους του, που και αυτοί έχουν υποστεί κατά καιρούς ανάλογες επιθέσεις. Επισήμανε ότι δεν πλησίαζαν όταν πήγαιναν να καλύψουν το ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή, αφού απειλούνταν η ζωή τους, «έχουμε δολοφονίες, φοβόμασταν...» πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας μίλησε και για άλλες επιθέσεις κατά μεταναστών σε σύντομο διάστημα από ομάδες της Χρυσής Αυγής που είχε καλύψει ο ίδιος. Είπε χαρακτηριστικά ότι δρουν με στρατιωτικούς όρους: «Ξέρανε γιατί έβγαιναν, πριν συγκεντρωθούν δίνονταν οι εντολές...». Απαντώντας σχετικά, ανέφερε πως μετά τη δολοφονία Φύσσα, μειώθηκαν οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, αλλά και εξαφανίστηκαν οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αγαστή σχέση Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, στις παραπάνω επιθέσεις, αλλά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και άλλα γεγονότα όπου, όπως είπε, όχι μόνο δεν έκαναν συλλήψεις, αλλά χρυσαυγίτικες ομάδες έριχναν μαζί με αστυνομικούς πέτρες σε διαδηλωτές... Για «συμπάθεια» και «ανοχή» έκανε λόγο ο μάρτυρας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε 7 υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, που είχαν απομακρυνθεί το 2013, μετά από σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας Μιχαήλ Σπουρδαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: