Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΤΡΙΠΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 ΤΡΙΠΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


 Αναβαθμίζει το υπουργείο παιδείας το Λύκειο επιτρέποντας στους διεκδικητές του απολυτηρίου του να διαλέξουν όποια μαθήματα γουστάρουν και μάλιστα εξ' αποστάσεως!!



Ενα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να πλασάρει το παραπάνω σχέδιο είναι ότι το Λύκειο έχει ακυρωθεί σήμερα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και ότι με τις αναδιαρθρώσεις επιχειρεί να το ξανακάνει σχολείο, να του προσδώσει κύρος τόσο στο ίδιο όσο και στο απολυτήριο που θα παρέχει. 

Ομως, στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να νομιμοποιεί και να θεσμοθετεί τη φροντιστηριοποίηση του Λυκείου. Από τη Β' Λυκείου ακόμη, ο κάθε μαθητής θα παρακολουθεί ένα μικρό «μενού μαθημάτων» ανάλογα με τη σχολή στην οποία προσανατολίζεται να δώσει. Η Γ' Λυκείου θα είναι ουσιαστικά ένα φροντιστήριο τεσσάρων μαθημάτων. Μάλιστα, το υπουργείο έδωσε και μια σειρά από αναλυτικά παραδείγματα για το ποια μπορεί να είναι τα τέσσερα αυτά μαθήματα για κάποιες ομάδες σχολών.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η επισήμανση του υπουργείου για τους μαθητές που δεν έχουν στόχο την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Λέει λοιπόν ότι αν ένας μαθητής δεν θέλει να διεκδικήσει είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τότε στη Γ' Λυκείου θα πάρει ως μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα (που θα είναι για όλους υποχρεωτική) και από κει και πέρα για τα άλλα τρία μαθήματα στα οποία θα δίνει εξετάσεις και θα διδάσκεται όλη τη χρονιά θα μπορεί να διαλέξει ό,τι θέλει! Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να διαλέξει Αγγλικά, Μουσική, Πληροφορική, Σχέδιο ή ακόμα και κάποιο μάθημα από ΕΠΑΛ, που θα το διδάσκεται εξ αποστάσεως με τη χρήση των νέων τεχνολογιών... 

Και γεννιέται το ερώτημα: Πώς, αλήθεια, αναβαθμίζεται ο μορφωτικός ρόλος του Λυκείου όταν για όσους δεν τους ενδιαφέρει η διαδικασία πρόσβασης, τους αφήνουμε να διδάσκονται ό,τι θέλουν, τους αφήνουμε να μην πάρουν ούτε ένα βασικό μάθημα εκτός από τη Γλώσσα;

Από όλα αυτά φαίνεται ότι καμιά αγωνία δεν έχει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου. Αντίθετα, φτιάχνει ένα Λύκειο υποταγμένο αποκλειστικά στην πρόσβαση.
Προκειμένου δε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να προωθήσει αυτές τις αναδιαρθρώσεις έχει ζητήσει συναντήσεις ενημέρωσης με όλα τα πολιτικά κόμματα και στο πλαίσιο αυτό σήμερα το πρωί συναντά την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, ενώ αναμένεται να οριστούν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: