Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

ΟΚΤΑΚΟΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ !!


 ΟΚΤΑΚΟΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ !!


 Πρωτοφανής η επιδρομή κατά του λαού !! Οικονομική γενοκτονία  !!


Αναπόσπαστο στοιχείο της «επόμενης μέρας» του κεφαλαίου αποτελεί η άγρια φοροεπιδρομή στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και αποτυπώνουν τις μαζικές διαστάσεις που προσλαμβάνουν πλέον οι κατασχέσεις.


Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση με το «μαχαίρι στο λαιμό» των λαϊκών στρωμάτων στραγγίζει και τις τελευταίες αποταμιεύσεις, ενώ τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνουν την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις κάθε είδους φορολογικές «υποχρεώσεις» τους, το «καλεντάρι» της επόμενης περιόδου δείχνει νέο γύρο φοροληστείας, ώστε να πιάνονται οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων και να βρίσκεται «ζεστό» χρήμα για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο εισακούει, αλλά και «επαυξάνει» τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις, ούτως ώστε να κάνει πιο «ευνοϊκό» το περιβάλλον για την κερδοφορία τους αλλά και για την προσέλκυση «επενδύσεων».
Πάνω από 800 κατασχέσεις τη μέρα!
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ):
Στο τέλος Ιούνη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν σε 951.114, από 930.160 τον Μάη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.954 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
Οι νέες κατασχέσεις στη διάρκεια του Α' εξαμήνου (Γενάρης - Ιούνης) 2017 φτάνουν στις 112.018 και αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 18.670 το μήνα.

Στο τέλος Δεκέμβρη του 2015, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζονται τα μέτρα και η στοχοθεσία του τρέχοντος μνημονίου, σε «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» βρίσκονταν 695.074 οφειλέτες. Το Δεκέμβρη του 2016, οι κατασχέσεις έφτασαν στις 839.056, δηλαδή στη διάρκεια του περασμένου έτους (12μηνο 2016) διογκώθηκαν κατά περίπου 144.000 (αύξηση 20,7%), ενώ φέτος επιταχύνονται, καθώς ήδη στη διάρκεια του Α' εξαμήνου ξεπέρασαν τις 112.000.

Παράλληλα, οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν τον Ιούνη φέτος σε περίπου 1,6 εκατ.
Την ίδια ώρα, παρά την εντατικοποίηση των κατασχέσεων και των εκβιασμών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» συνεχίζουν να διογκώνονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που βεβαιώθηκαν από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στη διάρκεια του Α' εξαμήνου, έφτασαν σε 5,5 δισ. ευρώ, με διόγκωση της τάξης του 1 δισ. ευρώ το μήνα.
 
Φοροληστεία χωρίς τέλος για το λαό...
 
Μάλιστα, όπως εκτιμάται στο φετινό 12μηνο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ, κι αυτό παρά την κλιμάκωση των κατασχέσεων στη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Ηδη, σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 671.000 φορολογούμενοι με απλήρωτους φόρους ύψους ύψους 340 εκατ. ευρώ, που θα χαρακτηριστούν στη συνέχεια ως «ληξιπρόθεσμα».

Υπενθυμίζουμε ότι η αναδρομική παρακράτηση των φόρων, με βάση την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου για το Α' εξάμηνο του 2016, γίνεται μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος, ενώ οι πρόσθετοι φόροι για το Β' εξάμηνο του 2016 είχαν εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας και συντάξεων από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων.

Μάλιστα, η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στους επόμενους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο τους επόμενους μήνες οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να καταβάλουν στα τέλη Σεπτέμβρη τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και τον Νοέμβρη την τρίτη και τελευταία δόση, ενώ θα κληθούν να πληρώσουν και τον ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικά με τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία και την μικρή ακίνητη περιουσία να αναμένεται να αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα περί τα τέλη Αυγούστου, ενώ η πρώτη δόση καταβάλλεται στα τέλη Σεπτέμβρη και η τελευταία στα τέλη Γενάρη 2018. Ενδεικτικό της φοροληστείας είναι ότι το συνολικό χαράτσι από τη συγκεκριμένη κατηγορία έχει προϋπολογιστεί σε 3,4 δισ. ευρώ. Περί τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται να έρθει και το «μπουγιουρντί» για τα τέλη κυκλοφορίας, που φέτος υπολογίζονται με νέο τρόπο.

Ολα αυτά βέβαια είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων στο διηνεκές που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της πρόσφατης δεύτερης «αξιολόγησης», όπου ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται και η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», όπως λέγεται το νέο τσεκούρι στο αφορολόγητο, σε ποσά κάτω των 6.000 ευρώ από το 2020 και με τη δέσμευση ότι το μέτρο αυτό θα έρθει νωρίτερα αν υπάρξει «απόκλιση» από τους αντιλαϊκούς στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: