Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ


 ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΣΕ ELDORADO ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ


Μάκης Παπαδόπουλος ΚΚΕ: Βιάζουν το περιβάλλον για τα κέρδη μιας δράκας μετόχων των ενεργειακών εταιριών


Στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός αιολικών πάρκων, ενώ ετοιμάζεται η εγκατάσταση και νέων από εταιρίες - κολοσσούς του κλάδου της Ενέργειας (ΤΕΡΝΑ, «RF Energy» και ENEL). Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 22 του Ιούλη, στις 9 μ.μ., στην παραλία Καρύστου με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Αιολικά Πάρκα στη Νότια Εύβοια. Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των μονοπωλίων;».

Με αφορμή την εκδήλωση, η ΚΟ Καρύστου απευθύνεται πλατιά στο λαό της περιοχής και συζητάει τις θέσεις του Κόμματος για την Ενέργεια, «δεμένες» με τις εξελίξεις και το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν για τη Νότια Εύβοια ισχυρά μονοπώλια του κλάδου.

Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται έχουν στόχο να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν οι πηγές Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φθηνή Ενέργεια, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας, δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.
Ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα
Ανάμεσα στους κατοίκους, υπάρχει εύλογη ανησυχία για τις μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να γίνουν στα βουνά της περιοχής, προκειμένου να κατασκευαστούν τα νέα αιολικά πάρκα. Για παράδειγμα, εκφράζονται φόβοι για την αποσάθρωση του εδάφους και τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Προβλήματα ενδέχεται να υπάρξουν και με πηγές νερού, που μπορεί να χαθούν από τις εκρήξεις στη διάνοιξη των δρόμων.
Την ανησυχία των κατοίκων επιτείνει το γεγονός ότι από το δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος στα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν, μόνο πέρυσι προκλήθηκαν 12 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή Καρύστου - Μαρμαρίου.

Για τα νέα αιολικά πάρκα εκφράζεται και σε τοπικό επίπεδο διαμάχη ανάμεσα σε ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα, και συγκεκριμένα ανάμεσα στις εταιρείες της Ενέργειας και όσων δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο του Τουρισμού. Και οι δύο πλευρές παρεμβαίνουν με διάφορους τρόπους, επιδιώκοντας να προσεταιριστούν ο καθένας για τα δικά του συμφέροντα τις ανησυχίες που υπάρχουν ή τις προσδοκίες που καλλιεργούνται σε εργαζόμενους, 
αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες από τα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση γίνεται για το ποιο επιχειρηματικό σχέδιο θα υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τον στόχο της ανάπτυξης στην περιοχή. Ομως, η ανάπτυξη για την οποία κάνουν λόγο κυβέρνηση, ΕΕ, βιομήχανοι και οι Ενώσεις τους, δεν αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση των εργαζομένων και των μικρών επιχειρηματιών στον Τουρισμό, όπου τα τελευταία χρόνια οι μεγαλοεπιχειρήσεις του κλάδου καταγράφουν απανωτά ρεκόρ.
 
Στρατηγικοί σχεδιασμοί για το κεφάλαιο
 
Βασικός άξονας της στρατηγικής της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ενέργειας, είναι η λεγόμενη «απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η αστική τάξη και τα κόμματά της στην Ελλάδα, επιδιώκουν την ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο». Ο στόχος αυτός εντάσσεται στη συνολικότερη επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του ρόλου της στην περιοχή.

Αυτό προϋποθέτει πιο δραστήρια συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου τόσο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και αλλού, όσο και στη δημιουργία υποδομών για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τις χώρες παραγωγής προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Απ' αυτούς τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του, τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι ορατές συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία φορτώνει με βάρη και θυσίες δίχως τέλος το λαό, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, το ρεύμα έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα τους να αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του. Οι συνθήκες δουλειάς χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, ο στόχος της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνες εξελίξεις, καθώς προϋποθέτει εμβάθυνση της συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: