Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΑΘΩΟΣ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΥ

theofilou
 ..Δεν έχω διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Διέπραξα όμως το αδίκημα που περικλείει όλα τα αδικήματα. Είμαι αναρχικός.

Επιμέλεια: Ειρηναίος Μαράκης //
«Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά» ήταν το σύνθημα που ταρακούνησε την αίθουσα του Εφετείου και με την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου υπέρ του Τάσου Θεοφίλου, ξεσηκώνοντας τους εκατοντάδες αλληλέγγυους και συμπαραστάτες που όπως και κάθε φορά έτσι και σήμερα είχαν σταθεί δίπλα στον άδικα διωκόμενο αγωνιστή.


Ο Τ. Θεοφίλου που βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορούμενου ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και με την επιβαρυντική νομική διάταξη περί τρομοκρατίας (187Α) αθωώθηκε, κατά πλειοψηφία (3 αθώος για όλα, 1 ένοχος για όλα και 1 ένοχος για κάποιες κατηγορίες) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν.

Αθωώθηκε για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά.
«Δεν θέλω φασαρία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα», είπε η πρόεδρος προτού ανακοινώσει το αποτέλεσμα στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου. Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση και ο Θεοφίλου σήμερα, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, αφήνεται ελεύθερος.

Η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης

Η σημερινή πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου από το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες.

Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλωσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.

Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνήγορους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς.

Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Κώστας Παπαδάκης
Αννυ Παπαρούσσου
Σπύρος Φυτράκης

Ιστορικό της δίωξης

Ο Τ. Θεοφίλου κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, στην οποία κατά τη διαφυγή των ληστών δολοφονήθηκε ένας οδηγός ταξί. Ο ήδη, για τις αρχές, «σεσημασμένος» αναρχικός συνελήφθη στην Αθήνα ως ύποπτος, ενώ ταυτόχρονα όλα τα ΜΜΕ προεξόφλησαν με πηχυαίους τίτλους την ενοχή του αλλά και τη συμμετοχή του στην οργάνωση ΣΠΦ.
O συλληφθείς δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και με την επιβαρυντική νομική διάταξη περί τρομοκρατίας (187Α). Μοναδικό στοιχείο της ενοχής του Τ. Θεοφίλου ήταν ένα καπέλο που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.

Ο Τ. Θεοφίλου προφυλακίστηκε και η δίκη του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013, με όλους τους μάρτυρες -συμπεριλαμβανομένων των αυτοπτών- να μην τον αναγνωρίζουν. Ακόμα και ο αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής κατέθεσε ότι μπορεί να μην ήταν συμμέτοχος στη ληστεία.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τελικά ότι ο Τ. Θεοφίλου ήταν ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ. Η ποινή του ήταν 25 χρόνια κάθειρξη.

Ο Θεοφίλου άσκησε έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι είναι εντελώς αθώος. Το ίδιο όμως έκανε και ο εισαγγελέας, κρίνοντας προφανώς «επιεική» την απόφαση. Όμως στη δίκη που ακολούθησε σε δεύτερο βαθμό, η εισαγγελέας όχι μόνο αμφισβήτησε στην ουσία όλες τις μαρτυρίες και τις αγορεύσεις των συνηγόρων και των δύο τεχνικών συμβούλων που αμφισβήτησαν εμπράκτως και με επιχειρήματα το μοναδικό «στοιχείο» ενοχής, αλλά και την προηγούμενη απόφαση του Τριμελούς.

Πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο Τάσος Θεοφίλου όχι μόνο για όσες πράξεις είχε ήδη καταδικαστεί, αλλά και για όσες αθωώθηκε.

Στην απολογία του στις 28 Απρίλη του 2017 είχε δηλώσει:

«Θα πω για άλλη μια φορά και κλείνοντας ότι δεν έχω διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Διέπραξα όμως το αδίκημα που περικλείει όλα τα αδικήματα. Είμαι αναρχικός. Στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αποκλεισμένους και τους αδικημένους, με τους κυνηγημένους και με τους κολασμένους, με τους φτωχούς, με τους αδύνατους και τους καταπιεσμένους…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: