Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Ποιες σταυροφορίες; Εκδρομές παρά το πλιάτσικο θρησκευτικού τουρισμού ήταν εμπρός σε ότι οι αποικιοκράτες εξαπολύουν σήμερα..



Παράταση έως τις 31/12/2018 της εντολής για τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia» στην Κεντρική Μεσόγειο αποφάσισε χτες και επισήμως το Συμβούλιο της ΕΕ. Απόφαση που «ψηνόταν» εδώ και καιρό, ενώ πλέον οι εμπλεκόμενες δυνάμεις και μηχανισμοί της ΕΕ καλούνται να αναλάβουν και πιο σύνθετα καθήκοντα, εδραιώνοντας την παρουσία και δράση τους στη βόρεια ακτή της Αφρικής.

Επισήμως, η επιχείρηση είναι «η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ για την εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών μεταναστών και των ασκούντων εμπορία ανθρώπων στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Μεσογείου». Διασυνδέεται με την αντίστοιχη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guradian», με τους δύο πόλους του ευρωατλαντικού άξονα να παρατάσσουν και να συντονίζουν στρατιωτικά τους μέσα (πλοία, υποβρύχια, και αεροπλάνα), ελέγχοντας όλο το δίαυλο της Μεσογείου, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Παραπέρα, η επιχείρηση έχει και δύο «επικουρικά», όπως χαρακτηρίζονται επισήμως, καθήκοντα: Την κατάρτιση της ακτοφυλακής και του ναυτικού της Λιβύης, και τη συμβολή στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Επιπλέον, χτες, το Συμβούλιο τροποποίησε και επισήμως την εντολή της επιχείρησης με στόχο:
  • «Τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των εκπαιδευομένων, ώστε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της κατάρτισης της ακτοφυλακής της Λιβύης».
  • «Τη διεξαγωγή νέων δραστηριοτήτων επιτήρησης και τη συλλογή πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη».
  • «Την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την εμπορία ανθρώπων με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των κρατών μελών, τον FRONTEX και την Europol».
Αυτή η τροποποίηση βασικά ενισχύει τη διασύνδεση των λιβυκών κρατικών υπηρεσιών καταστολής με αυτές της ΕΕ, περνώντας τις και από συνεχή «αξιολόγηση», δένοντάς τις σφιχτότερα στα ευρωενωσιακά μοτίβα λειτουργίας και προτάγματα. Ακόμα, ανοίγει δρόμους για ακόμα πιο ενεργή «δραστηριοποίηση» ευρωενωσιακών μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής στο εσωτερικό της Λιβύης με το όποιο πρόσχημα, ενώ το εμπάργκο στη διακίνηση πετρελαίου, που θέλουν να επιτηρήσουν, βασικά κόβει πηγές χρηματοδότησης δυνάμεων στο εσωτερικό της Λιβύης οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη, και φέρονται να διατηρούν σχέσεις με τη Μόσχα.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωνε χτες: «Κατά προτεραιότητα, θα ξεκινήσουμε τις επόμενες μέρες την αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα νέα καθήκοντα, όπως ο μηχανισμός για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της ακτοφυλακής και του ναυτικού της Λιβύης μετά την εκπαίδευση, και για να ενισχυθούν η αποτελεσματικότητα της αποστολής και ο επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών».

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση «Sophia» ξεκίνησε στις 22/6/2015, για την «καλύτερη αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών και λαθρεμπόρων». Τον Οκτώβρη του 2015 εισήλθε στην «ενεργό» της φάση, κατά την οποία «εντοπίζονται, κατάσχονται και εξουδετερώνονται τα σκάφη που χρησιμοποιούνται ή εικάζεται ότι χρησιμοποιούνται από όσους διακινούν παράνομα ή εμπορεύονται μετανάστες». Στις 20/6/2016, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε τα δύο «επικουρικά» καθήκοντα στην εντολή της επιχείρησης (εκπαίδευση λιβυκής ακτοφυλακής και εμπάργκο όπλων).

Στην επιχείριση μετέχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας κατά καιρούς μέσα, όπως υποβρύχιο, πλοίο ή αεροπλάνο επιτήρησης, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλακεί βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για έλεγχο - με όποιο πρόσχημα - αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, υπηρετώντας το στόχο των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, ώστε να διεκδικήσουν κάποιο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: