Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


 Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, γεωγραφικός χώρος υπάρχει, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα αλλά υπήρχαν τα γνωστά αλυτρωτικά άρθρα του ΣυντάγματοςΤην προσπάθεια του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα όπως το «σχέδιο Ανάν» και το όνομα της ΠΓΔΜ, στηλίτευσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να επικαλείται ο Πάνος Καμμένος μία απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 για το όνομα της ΠΓΔΜ. Αφού υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ δεν υπέγραψε αυτή την απόφαση, πρόσθεσε: «Εμείς δεν υπογράψαμε γιατί είχαμε ένα πακέτο διαφωνίας, δεν υπογράψαμε γιατί δεν συμφωνούσαμε με την αποτύπωση όπως έμπαινε το όνομα, αλλά βάζαμε ζήτημα: Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, γεωγραφικός χώρος υπάρχει, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και υπήρχαν τα γνωστά αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος».

Συμπλήρωσε πως σε σχέση με εκείνη την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η θέση των άλλων κομμάτων άλλαξε μέσα στο χρόνο. «Ολοι όσοι υποστήριξαν την απόφαση για τον όρο "Μακεδονία" - να μην υπάρχει - ταυτόχρονα αναγνώριζαν το ζήτημα της γεωγραφικότητας του όρου. Κάτω όμως από τα συλλαλητήρια τα οποία είχαν προκαλέσει, και που πηγαίνανε όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων, δεν μπορούσαν να έχουν μια άλλη απόφαση», σημείωσε.

Αναφορά έκανε και στη συνάντηση που είχε γίνει σχετικά με το «σχέδιο Ανάν». Επισήμανε ότι «δεν βγήκε κανένα ανακοινωθέν από εκείνη τη συνάντηση, όπως ξέρετε. Κι ο λόγος είναι ότι το ΚΚΕ διαφωνούσε με το σχέδιο. Δηλώσαμε ότι δεν θα το υπογράψουμε. Και τότε εκτιμήθηκε να μην υπάρχει κανένα ανακοινωθέν, αφού δεν μπορούσε να βγει ένα ομόφωνο "υπέρ" του "σχεδίου Ανάν"».
Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε τη δημοσίευση των πρακτικών από τις συναντήσεις, ώστε να πάψει και το «πολιτικό κουτσομπολιό», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: