Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ


 Με νεύματα έδιναν εντολές στους δράστες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν τρεις δημοσιογράφοι

Η κατάθεση του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου άρχισε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας ερευνά δημοσιογραφικά τη δράση της Χρυσής Αυγής από το 2010. 


Αναφέρθηκε στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας ρατσιστικής επίθεσης σε μετανάστη τον Οκτώβρη του 2010.
  Από την έρευνα ο μάρτυρας κατάλαβε αργότερα ότι η επίθεση ήταν από τη Χρυσή Αυγή και αναγνώρισε και τον Παναγιώταρο.


Δίνοντας το στίγμα της περιοχής μίλησε για συνθήματα «Ελλάς ή Τέφρα», για κλειστά ρολά μαγαζιών αλλοδαπών κ.ά. και συνέχισε αναφέροντας ένα συγκεκριμένο περιστατικό: «Ακούστηκε ένα σφύριγμα και ομάδα 10 νεαρών κόλλησε στα στόρια ενός καταστήματος έναν μετανάστη, τον είχαν στριμώξει και τον χτυπούσαν, έτρεξε, τον κυνήγησαν, ένας τον κλώτσησε από πίσω και χτύπησε σε έναν καθρέφτη αυτοκινήτου...». 

Οταν εμφανίστηκε ο Παναγιώταρος, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που έσπασε ο καθρέφτης τού είπε «μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Μάλιστα, όταν πήγε αργότερα με συνάδελφό του να φωτογραφίσει το σημείο της επίθεσης για το ρεπορτάζ, εμφανίστηκε πάλι ο Παναγιώταρος μαζί με έναν άλλον και αφού του είπαν ότι είναι δημοσιογράφοι, ξεκίνησε «σε μορφή παραληρήματος να λέει για τους μετανάστες ρατσιστικά σχόλια», να λέει ότι «μόλις η Χρυσή Αυγή εκλέξει δημοτικό σύμβουλο θα κάνουμε πογκρόμ και θα καθαρίσουμε και την πλατεία Βικτωρίας και Αττικής, θα την καθαρίσουμε όπως τον Αγ. Παντελεήμονα».

Νωρίτερα κατέθεσε η φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Συμέλλα Παντζαρτζή. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε με τα μάτια της τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής να υπακούν με ευκολία στα νεύματα των βουλευτών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, για επιθέσεις τον Ιούλη του 2014 στο Εφετείο Αθήνας, κατά τη μεταγωγή Μιχαλολιάκου, Παππά, Λαγού. 

Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο τα επεισόδια που έγιναν από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες και πως υπάκουαν σε εντολές «έναρξης - λήξης» των επεισοδίων. «Παρατήρησα ότι γίνονταν και νεύματα από τους βουλευτές να κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν τις επιθέσεις (...) ενώ σε άλλες στιγμές τούς έκαναν νόημα να σταματήσουν», πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι το είδε και στο φωτογραφικό υλικό και στα βίντεο που τράβηξαν η ίδια και οι συνάδελφοί της, αλλά και φυσικά, με τα ίδια της τα μάτια. Μάλιστα, απαντώντας σχετικά ανέφερε τους χρυσαυγίτες βουλευτές Παναγιώταρο, Κασιδιάρη και Μίχο.

Η μάρτυρας κατέθεσε και για προπηλακισμούς, βρισιές και επιθέσεις που υπέστησαν φωτορεπόρτερ από τα τάγματα εφόδου στη διάρκεια του ρεπορτάζ. Μάλιστα, εκτός από τις επιθέσεις που υπέστησαν οι συνάδελφοί της, Λουίζα Γουλιελμάκη και Γιάννης Κέμμος, στο Εφετείο Αθήνας το 2014 και η ίδια τραυματίστηκε σοβαρά από δυνατή κλωτσιά στα πλευρά, από μεγαλόσωμο χρυσαυγίτη. «Ενιωσα να μετακινείται όλη η σπονδυλική μου στήλη», είπε χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα του σοβαρού τραυματισμού της ήταν ένας μήνας εκτός δουλειάς και επιπλοκές στην υγεία της για παραπάνω από 6 μήνες.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στους οργανωμένους προπηλακισμούς εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ από χρυσαυγίτες το Φλεβάρη του 2014 πάλι στο Εφετείο Αθήνας, όταν βγήκε η απόφαση για προφυλάκιση Ηλιόπουλου και Γερμενή, προπηλακισμούς που φαίνεται πως καθοδηγούσε ο Ηλ. Κασιδιάρης. «Μόλις έκανε νεύμα στους χρυσαυγίτες, σταμάτησαν αμέσως...», είπε η μάρτυρας. Οπως κατέθεσε επίσης, οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους φωτορεπόρτερ, αντίθετα τους ειρωνεύονταν...

Κατέθεσε και για πισώπλατο χτύπημα που υπέστη στον Αγιο Παντελεήμονα με ξύλο το 2011, όταν χρυσαυγίτες εμπόδισαν να γίνει συναυλία ενάντια στο ρατσισμό, γιατί, όπως ανέφερε, «θεωρούσαν ότι η πλατεία είναι δική τους». Η επίθεση έγινε «για εκφοβισμό», καθώς είχαν αποτρέψει και άλλους φωτορεπόρτερ να φωτογραφίσουν, ενώ ο χρυσαυγίτης επέλεξε την ίδια, όπως είπε, «επειδή είμαι ρεπόρτερ του δρόμου, είμαι γυναίκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: