Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ

 ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ


 Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση στην ανθρωποσφαγή των δημοσιογράφων από τους καναλάρχες ..



Σειρά εξελίξεων δρομολογεί η κυβέρνηση στο χώρο των ΜΜΕ, προκειμένου να διευθετήσει τα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως οι τηλεοπτικές άδειες, η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για την «επαναλειτουργία» της ΕΡΤ, το νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου» κ.λπ., σύμφωνα με τα όσα προκρίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και την αποτελεσματικότερη προπαγάνδιση της κυρίαρχης αστικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον διορισμό στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ του Βασίλη Κωστόπουλου, μέχρι πρότινος νομικού συμβούλου της ΕΡΤ. 

Ο ίδιος έκανε καθαρό ότι «έρχομαι να βάλω ένα χέρι να γίνει η ΕΡΤ αυτό που θέλουμε». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στις ερωτήσεις και επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή για το ρόλο της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξή της η πραγματικότητα «επιβεβαίωσε, ακόμα και προσπέρασε αρνητικά» τα όσα είχε πει το ΚΚΕ και τότε, στη Βουλή και στην ίδια Επιτροπή, ότι «παρά τις όποιες θετικές περγαμηνές των υποψηφίων στο ΔΣ, το όλο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ, ο εναγκαλισμός με την εκάστοτε κυβέρνηση και τη σημερινή, ο ανταγωνισμός που υπάρχει με τα ιδιωτικά κανάλια, οδηγεί στο να μην υπάρχει ούτε πραγματική ενημέρωση και πλουραλισμός, ούτε πραγματική ψυχαγωγία». Πρόσθεσε πως παραμένουν «όλα τα κουσούρια που υπήρχαν» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «εξωραϊσμός της κυβερνητικής πολιτικής με απροκάλυπτο τρόπο».

Εφερε ως παράδειγμα ότι «σε εβδομαδιαία βάση στο ΚΚΕ αναλογούν 5 με 6 λεπτά στις ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή που στο σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών παρελαύνουν κυβερνητικά στελέχη, αναλυτές δημοσιογράφοι δήθεν αντικειμενικοί, που αναπαράγουν την κυρίαρχη λογική και επιχειρήματα». 

Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπήρχε καν διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ για την κάλυψη του ρεπορτάζ του ΚΚΕ, ακόμα δεν έχουν τηρηθεί οι προβλέψεις του νόμου για τους εργαζόμενους και όλα αυτά συνοδεύονται από μπόλικο πρωτόγονο αντικομμουνισμό και μάλιστα με πρόσφατες εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

Κατήγγειλε τις απολύσεις εργαζομένων από τους καναλάρχες αλλά και «την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».
Νομοσχέδιο για ΜΜΕ κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των μεσιτών από τα μονοπώλια

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ , τακτοποιεί το «σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου», τη «σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου», την «ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις», το θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις. Οπως αναδείχθηκε και χτες στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής (ακρόαση φορέων και επί των άρθρων), το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα ΜΜΕ και το χώρο του πολιτισμού.

Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση, κατά την ακρόαση φορέων, της Λίλας Καφαντάρη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η οποία αναφερόμενη στα άρθρα που αφορούν τον κινηματογράφο ζήτησε την απόσυρσή τους, αναφέροντας ότι προωθούν την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του, καθώς με το σύστημα μοριοδότησης που προβλέπεται και έχει ως κριτήριο καθαρά το κέρδος, βοηθάει μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν, σε βάρος όσων στοιχείων προάγουν τον πολιτισμό. Τόνισε ότι οι ηθοποιοί «δώσαμε μάχη να περάσει ο κινηματογράφος στο υπουργείο Πολιτισμού από το υπουργείο Βιομηχανίας και να πάψει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα», κάτι που στον καπιταλισμό είναι ασυμβίβαστο. Προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο προαναγγέλλει και το κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: