Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΧΑΛΚΙΔΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΩΝ

ΧΑΛΚΙΔΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΩΝ 


Το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Χαλκίδας ουσιαστικά συμβαδίζει με τη σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και τις νέες αντεργατικές ανατροπές που ψήφισε η κυβέρνηση με το 4ο μνημόνιο


Είδες το πως σε μεταρρυθμίζουν; Απορρυθμίζοντας τη ζωή σου..



Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Χαλκίδας που, ανατρέποντας προηγούμενη πρωτόδικη απόφαση, θεωρεί ότι δεν είναι άκυρες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» (ανήκει στην πολυεθνική «Lafarge»), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Η απόφαση αυτή αφορά μέρος των απολύσεων που έκανε το μονοπώλιο μεταξύ των ετών 2013 - 2015 και συγκεκριμένα όσες έγιναν τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη του 2014. Την ίδια μέρα με τη συγκεκριμένη δίκη έγιναν και άλλες πέντε δίκες, που αφορούσαν συνολικά 118 απολύσεις που έκανε η επιχείρηση και πρωτόδικα είχαν χαρακτηριστεί άκυρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβρη του 2016 το Δικαστήριο της ΕΕ, με αφορμή την υπόθεση αυτή, έβγαλε απόφαση που άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την κατάργηση ακόμη και της όποιας υποτυπώδους προστασίας των εργατών. Βασικό κριτήριο της απόφασής του ήταν ότι στον καπιταλισμό η «επιχειρηματική ελευθερία του εργοδότη» αποτελεί απαραβίαστη αρχή.

Η σφραγίδα στην πλήρη ουσιαστικά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις μπήκε με το 4ο μνημόνιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το οποίο καταργήθηκε η «διοικητική έγκριση» (ήταν προαπαιτούμενο για να γίνουν ομαδικές απολύσεις) από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και αντικαταστάθηκε από μια απλή «διαδικασία κοινοποίησης» προς αυτό, ενώ ακόμα και αρνητική απόφαση του ΑΣΕ δεν θα εμποδίζει τις απολύσεις...
 
Κάλεσμα πάλης από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι με την απόφαση του Εφετείου Χαλκίδας

 «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως ο κρατικός μηχανισμός και η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη, αλλά ταξική υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. (...) Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζόμενους. Ηταν αποτέλεσμα όχι μόνο του γεγονότος ότι η εργοδοσία παραβίασε τους νόμους, αλλά βασικά της πάλης των εργαζομένων και του σωματείου τους. Πρόκειται για έναν αγώνα που συνεχίζεται με πείσμα για πάνω από τέσσερα χρόνια, που δεν συμβιβάστηκε με τη λογική της μείωσης των απαιτήσεων που καλλιεργεί το σύστημα από κάθε μέσο.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ξεκάθαρο. Ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα να κάνει τα πάντα για να υπερασπίσει την κερδοφορία του, στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας (...). Αυτό το σκεπτικό έβαλε στην ουσία και η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (...) Αρα, ακόμα και αν μια νομοθεσία σήμερα βάζει κάποια εμπόδια, θα πρέπει στην ουσία να αλλάξει. Αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση με το τέταρτο μνημόνιο, που μετατρέπει τις ομαδικές απολύσεις σε μια απλή διαδικασία.

Γι' αυτό και η συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων στο τσιμεντάδικο έχει τεράστια σημασία για όλη την εργατική τάξη. Γιατί αντιμετωπίζει τη δουλειά σαν δικαίωμα που το υπερασπίζεται, απέναντι στη λογική που λέει πως για να έχεις δουλειά πρέπει να παρακαλάς να πλουτίζουν τα αφεντικά για να κάνουν επενδύσεις. Γιατί κάνει κουρέλι τη γραμμή του συμβιβασμένου συνδικαλισμού, που λέει πως για να κρατήσεις τη δουλειά σου πρέπει να κάνεις πίσω στα δικαιώματά σου και να αγωνίζεσαι να δίνει το κράτος διευκολύνσεις στους εργοδότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: