Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ "ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ"


ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ "ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ"


 Στο τραβάτε με κι ας κλαίω οι τοκογλύφοι στην επαιτεία η αιχμάλωτη κυβέρνηση


Τσίρκο. Στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο θα παιχτεί ένα ακόμη επεισόδιο της πρεζοδόσης. Όπως όλα δείχνουν, θα κλειδώσει έτσι ο κύκλος της δεύτερης αξιολόγησης με την εκταμίευση της δόσης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη του κράτους.. Η συζήτηση γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος (δηλαδή το χρέος της ολιγαρχίας) στις καλενδες ή σε επόμενη φάση.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία, μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες πλησιάζουν το 100%», ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν υπήρχε θέμα λήψης αποφάσεων για το κρατικό χρέος σε αυτή τη φάση, αλλά προς το τέλος του τρέχοντος «προγράμματος» το καλοκαίρι του 2018. Θυμίζουμε ότι η επίσημη ατζέντα του επικείμενου Γιούρογκρουπ αναφέρεται σε «πιθανές παρεμβάσεις» στο κρατικό χρέος, εάν και στο βαθμό που κριθούν αναγκαίες, και βέβαια με όρο και προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας και των μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να εξετάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα, προκειμένου, όπως είπε, να βελτιώσει το «αναπτυξιακό προφίλ» της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τα «εμβληματικά έργα» και τα αναπτυξιακά πακέτα που προωθούνται για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συμπληρωματικού μνημονίου με την Ευρωζώνη. Επιπλέον, ο εν λόγω παράγοντας της Ευρωζώνης, απορρίπτοντας ουσιαστικά παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα θα ήταν παντελώς άχρηστο για αυτό το σκοπό.

Παράλληλα, στο αυριανό Γιούρογκρουπ, όπου θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, αναμένεται να κλειδώσει η «καταρχήν συμφωνία» (approval in principle) του ΔΝΤ με το ελληνικό κράτος, χωρίς νέα δάνεια, μέχρις ότου και στο βαθμό που καταλήξουν τα παζάρια με την Ευρωζώνη σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.

Αγνωστο για την ώρα παραμένει το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί από την πλευρά της Ευρωζώνης, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται στο εύρος από 7,5 δισ. μέχρι 10 δισ. ευρώ, ενδεχομένως ανάλογα με την «πρόοδο» που θα διαπιστωθεί στην εφαρμογή της λίστας με τα 140 «προαπαιτούμενα».

Να σημειωθεί ότι για το μήνα Ιούλη οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ (προς ΕΚΤ, ΔΝΤ κ.ά.), ενώ στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή για τη λήξη του 3ετούς ομολόγου, ύψους 2,1 δισ., που εκδόθηκε το 2014, στο πλαίσιο της εξόδου στις αγορές που επιχείρησε η προκάτοχη κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη ανακύκλωση κρατικού χρέους, για μια υπόθεση απόλυτα ξεκομμένη και ταυτόχρονα εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Να σημειωθεί πως μέχρι χτες σε «εκκρεμότητα» βρισκόταν η προκλητική ρύθμιση σχετικά με την παράταση της προσωρινής «εθελοντικής συνεισφοράς» της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και για το 2018. Ουσιαστικά, πρόκειται για το ιδιωτικό συμφωνητικό των εγχώριων εφοπλιστών με την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό γύρω από τον τρόπο της οικειοθελούς φορολόγησής τους, ζήτημα που αναμένεται στο επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά παζάρια συνεχίζονται μεταξύ της κυβέρνησης και των εγχώριων εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: