Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

ΑΠΕΡΓΙΕΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Όταν ευημερούν οι αριθμοί απεργούν οι άνθρωποι...
Απέναντι στο κάλπικο κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους και το λαό, για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται για την οικονομία, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους που βιώνουν στην πράξη τη... «μετάφραση» όλης αυτής της πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, βγαίνουν μπροστά, απαντούν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι πριν καλά - καλά κοπάσουν τα «πανηγύρια» των κυβερνητικών και των άλλων αστικών επιτελείων για το Γιούρογκρουπ, είδαν την κυβέρνηση, επικαλούμενη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να επιβεβαιώνει πως δρομολογεί την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων.

Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, συνεχίζοντας τη μάχη τους για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου - εν μέσω ευρύτερης κινητικότητας και επενδυτικών σχεδιασμών του κεφαλαίου για τη Ναυπηγοεπισκευή - επιμένουν ότι βάση της όποιας συζήτησης πρέπει να είναι τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού και όχι η τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (2009 και 2010).

Σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, με την προκήρυξη της κλαδικής απεργίας για τις 20 Ιούλη, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, απέναντι στις συνθήκες δουλειάς που τους τσακίζουν τη ζωή για να αβγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και άλλοι κλάδοι, όπως οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στην εφαρμογή της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας που ψήφισε η κυβέρνηση με το πρόσφατο 4ο μνημόνιο.

Απέναντι στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τάχα «ο λαός δεν αντιδρά», απέναντι στα κελεύσματα όλων των επιτελείων του κεφαλαίου για «συναίνεση» και στοίχιση πίσω από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, αυτές οι εστίες αγώνα, όπως και άλλες που αναπτύσσονται σε χώρους και κλάδους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των «εταίρων» του εγχώριου κεφαλαίου, έχουν ιδιαίτερη αξία, στέλνουν μήνυμα ενάντια στο συμβιβασμό με τους μισθούς - ψίχουλα, με τις απολύσεις, με τη δουλειά - λάστιχο.

Με την καθημερινή τους παρέμβαση, οι κομμουνιστές, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για να αναπτύσσονται, να ενισχύονται και να συντονίζονται αυτές οι εστίες αγώνα. Δίνουν μάχη για να γίνονται οι αγώνες αυτοί υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, για να ανεβαίνει το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης και της ταξικής αλληλεγγύης.

Σε έναν αγώνα διαρκείας, απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, η δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις θέτει στο επίκεντρο τη σημασία της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να συνειδητοποιείται όλο και πιο πλατιά ότι αυτή η προοπτική περνά μέσα από την πάλη για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: