Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΚΩΣΤΑΣ ΕΦΗΜΕΡΟΣ : ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


ΚΩΣΤΑΣ ΕΦΗΜΕΡΟΣ : ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Της Μάχης Νικολάρα για έναν Αξιο Ανθρωπο που έφυγε.


 "Ένας φίλος και συνοδοιπόρος σε δύσκολες, ηρωικές όπως έλεγε ο ίδιος, στιγμές έφυγε από κοντά μας σήμερα. Ο κατά κόσμο Κώστας Παπαδόπουλος επέλεξε για τον εαυτό του το προσωνύμιο Εφήμερος γιατί ήξερε καλά πόσο αδύναμη ήταν η μεγάλη καρδιά του. 


Γι’ αυτό και έζησε με όραμα και σε ρυθμούς καταιγιστικούς. Ήταν ένας ανεμοστρόβιλος σχεδίων, ιδεών και προσφοράς και γι’ αυτό ίσως ήρθε σε σύγκρουση με πολλούς και στεναχώρησε ή αδίκησε άλλους. 

 Ο Εφήμερος πίστεψε με πάθος και προσπάθησε λυσσαλέα για μια δημοσιογραφία ανεξάρτητη και χρήσιμη στους πολίτες. Δεν ξεκίνησε ως δημοσιογράφος αλλά έγραφε και έκανε έρευνα καλλίτερα από πολλούς επαγγελματίες. Το 2010 δημιούργησε το ηλεκτρονικό, ανεξάρτητο μέσο μαζικής ενημέρωσης ThePressProject. Πάλεψε με νύχια και με δόντια να το κρατήσει ζωντανό χωρίς χρηματοδότηση που να σχετίζεται με το κράτος, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές. 

Έχασε φίλους, συνεργάτες… κέρδιζε άλλους… έτρεχε να υλοποιήσει τα περισσότερα από όσα άπειρα σκεφτόταν και… ήξερε πως δεν θα τα προλάβει όλα. Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου του 2013, λίγες ώρες μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για μαύρο στους διαύλους της ΕΡΤ περνούσε την κεντρική πύλη φορτωμένος με τον εξοπλισμό που επέτρεψε την συνέχιση της εκπομπής του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. 

Ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε κανείς μας και οι τότε συνεργάτες του στο ThePressProject που έδωσαν το μισθό τους για να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα, έκαναν πράξη ένα μοναδικό τεχνολογικό άθλο: Επι δεκαέξι άγρυπνες μέρες και μέχρι να αναλάβει η ΕBU τη μετάδοση του σήματος μέσω δορυφόρου, ο Εφήμερος και οι συνεργάτες του μας έδωσαν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε από το πρώτο δευτερόλεπτο του «μαύρου» μέσω διαδικτύου. 

Χάρη σε αυτούς η φωνή μας και των χιλιάδων που κατέκλεισαν το Ραδιομέγαρο έφθασε παντού στην Ελλάδα και στον κόσμο… όπου υπάρχουν Έλληνες που εξοργίστηκαν με αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην περιούσια τους σα να ήταν το δικό τους… μαγαζάκι. 

Χάρη στον Εφήμερο και τους συνεργάτες του πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν το δελτίο ειδήσεων μπροστά στην κλειδωμένη πύλη του Ραδιομεγάρου την ημέρα που τα ματ εκκένωσαν με κυβερνητική εντολή, το κτήριο της ΕΡΤ στην Αγ, Παρασκευή από εμάς… τους εργαζόμενους της. 

Σήμερα δύο ημέρες μετά την επέτειο του μαύρου αλλά και της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ ο Κώστας που αυτοαποκαλούνταν εφήμερος μας άφησε για πάντα. Η σκέψη μας είναι στην αγαπημένη του γλυκιά Γραννέτα, τη σύντροφο της ζωής του και τα δύο μικρά παιδιά τους. Η ευγνωμοσύνη μας και ο σεβασμός μας ας τον συντροφεύουν στο τελευταίο του ταξίδι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: