Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ


 Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προώθησης της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας.


Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, με θέμα τις καταστροφές από την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ ΑΕ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.


Στην Ερώτησή τους, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν πως η κατολίσθηση «ήρθε να αναδείξει ότι η παραγωγή με κριτήριο το κέρδος βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων και τον εξοπλισμό που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Εδώ και χρόνια η ΔΕΗ ΑΕ, με τη στήριξη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης, προχωρά στην εξορυκτική της δραστηριότητα χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προώθησης της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας. Ο ολοένα και αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ενεργειακών ομίλων για κέρδη, μερίδια αγοράς και ενεργειακές πηγές, η λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η προώθηση της ιδιωτικοποίησής της οδηγούν σε υποχώρηση των μέτρων ασφαλείας, σε μείωση των δαπανών για τις μετεγκαταστάσεις και τις απαλλοτριώσεις, σε επιλογή του ενεργειακού μίγματος με βάση το κέρδος, σε δραστικές αυξήσεις των τιμολογίων και επιβαρύνσεις των λαϊκών καταναλωτών, σε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
-- Την άμεση μετεγκατάσταση των κατοίκων της ΤΚ Αγίων Αναργύρων του δήμου Αμυνταίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την προσωρινή τους κατοικία σε συνθήκες πλήρους κάλυψης των αναγκών τους έως ότου ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.


-- Να επωμιστεί άμεσα η ΔΕΗ ΑΕ το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης, γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, επιβαρύνοντας τους μετόχους της και χωρίς να μετακυλιστεί το κόστος στους καταναλωτές.
-- Καμιά απώλεια θέσεων εργασίας στο Ορυχείο, με διασφάλιση όρων και συνθηκών εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Αμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.
-- Να παρθούν ειδικά μέτρα για τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα με την οποία ζουν τις οικογένειές τους».
Επιταχύνει διεργασίες

Στο μεταξύ η κατολίσθηση στο Αμύνταιο και το βαρύ κόστος της φαίνεται πως επιταχύνουν και δρομολογημένα σχέδια για το μέλλον της ΔΕΗ ΑΕ. Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5», σε ερώτηση για το αν θα επαναλειτουργήσει στο μέλλον η μονάδα, είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί «από το κόστος αποκατάστασης του ορυχείου, την έκταση των ζημιών και το ποσοστό του λιγνίτη που θεωρείται μη ανακτήσιμο». Συνδέοντας το θέμα με τους όρους της συμφωνίας κυβέρνησης - κουαρτέτου για τη ΔΕΗ, είπε πως «αρχικά πρέπει να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης, στη συνέχεια να γίνει η οικονομική αποτίμηση και μετά να ανοίξουμε τη συζήτηση για την αποεπένδυση στη ΔΕΗ».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της επιχείρησης, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο τα αποθέματα λιγνίτη του ορυχείου, 30 εκατ. τόνοι συνολικά, θα είναι απολήψιμα στο μέλλον, σημειώνοντας ότι η ζημιά είναι «σημαντική», το πραγματικό της μέγεθος ωστόσο θα προκύψει μετά το πόρισμα που θα συντάξει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: