Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


 ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Με τον λαό μόνιμα στην ασφυξία.. 


Ρύθμιση του χρέους ως αναγκαία συνθήκη για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα για τα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε ήδη και όσα έχει νομοθετήσει να ισχύσουν τα επόμενα χρόνια, διεκδικεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αρθρογραφώντας σχετικά στις εφημερίδες «Le Monde» και «Die Welt». Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ιστορική» τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αφού εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους, επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά με ανακούφιση του λαού συνδέεται.

Αφού αναφέρεται στις «δύσκολες αποφάσεις» που πήρε η κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί φιλικό πεδίο για επενδύσεις, επισημαίνει επιχαίροντας για τη βρώμικη δουλειά που βγάζει σε πέρας ότι «η Ελλάδα έκανε τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής μας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το σύνολο όλων των ευρωπαϊκών κρατών...».

Επιβεβαιώνοντας, βεβαίως, ότι αποδέκτης του οφέλους αυτής της πολιτικής ήταν αποκλειστικά το κεφάλαιο, παρουσιάζει και τα σχετικά «αποτελέσματα», επικαλούμενος τον ΟΟΣΑ, που «προβλέπει για το 2017 ανάπτυξη 1,1%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν στο 0,5% το 2016 και το αποτέλεσμα ήταν 4,2%, αφήνοντας άφωνη όλη την Ευρώπη. Το 2017 αναμένεται να βρεθεί πάλι πάνω από τους στόχους και να ξεπεράσει ίσως το 2%».

Στη βάση αυτών εξηγεί ότι «το ελληνικό χρέος αποτελεί, όμως, μια διαρκή τροχοπέδη στην ανάπτυξη» και πως «απαιτείται, πρώτον, η ρύθμιση του χρέους. Ωστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», ενώ ουσιαστικά παραδέχεται πως ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει αποπληρώνοντας ένα χρέος που δεν προκάλεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα για το χρέος, εκτός από αντάλλαγμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αποτελούν «ορθολογική επιλογή» για να συνεχίσει η Ελλάδα «να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Οχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν».

Για το κεφάλαιο ο Αλ. Τσίπρας διεκδικεί επιπλέον και «την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος (...) με στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα».

Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στην ισχυρή δυναμική των «μεταρρυθμίσεων» που υπάρχει σε όλη τη ζώνη του ευρώ και πως θα συνεχίσει να πορεύεται «στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού», αναφερόμενος στην ΕΕ και στους αντιλαϊκούς της κανόνες που συνθέτουν μνημόνια διαρκείας για τους λαούς, ενώ υπερασπίζεται και την ενίσχυσή τους μέσα από «μία νέα διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά κυρίως μία νέα ορμή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: