Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΑΪΝΤΑ

Δεδομένη η αδιαλλαξία 
       της κατοχικής Τουρκίας -
   Προσπάθεια να στριμωχθούν
          Κύπρος και Ελλάδα
 
 Ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αιντα περιέγραψε τη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ως το «τέλος του παιχνιδιού». Ο κ. Άιντα έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ γνωρίζει ότι η τουρκική αδιαλλαξία εντάθηκε το τελευταίο διάστημα και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχει ακυρώσει ακόμα και τις μικρές “υποχωρήσεις” που υποτίθεται ότι είχε κάνει.
 
 
  Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη σε εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που συνεχίζεται σε καθημερινή βάση εδώ και 15 ημέρες στη συμβολή της οδού Λήδρας με την κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ε. Αιντα ανέφερε ότι στόχος των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία είναι η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων. 
 
  Εν όψει της διάσκεψης εντείνονται και οι διπλωματικές διεργασίες για το Κυπριακό. Ο Εσπεν Μπαρθ Αιντα αναμένεται την Τρίτη στην Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ το έγγραφο που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναμένεται να δοθεί ως προσχέδιο στις πλευρές μέχρι την Τετάρτη, για σχόλια. Επαφές θα έχει ο κ. Άιντα και στις Βρυξέλλες.
 
  Πέραν της συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Αθήνα τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα θα συναντηθεί στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προκειμένου να συζητήσει τα της διάσκεψης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συζητήσουν τις εξελίξεις και τους χειρισμούς την Πέμπτη, σε συνάντηση τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
  Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ την Τετάρτη θα συζητήσει τις εξελίξεις και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.
 
Ο βρετανικός δάκτυλος
 
  Σε άλλη εξέλιξη, η Βρετανία επανέλαβε την πρόθεσή της να παραδώσει τμήμα του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, με στόχο να διευκολύνει συμφωνία στο εδαφικό.
 
  Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αγκυρα, Ρίτσαρντ Μουρ, δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι οι Βρετανικές Βάσεις, επισήμως και νομικά, δεν είναι μέρος της διαδικασίας αλλά πρόσθεσε πως το Λονδίνο γνωρίζει τις ευθύνες του και θέλει να αποτελέσει θετικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις για λύση.     Είπε επίσης ότι όπως έγινε και στην περίοδο του σχεδίου Ανάν, η Βρετανία μπορεί να δώσει μέρος από τα εδάφη των Βάσεων.
 
  Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, μιλώντας επίσης στην «Χουριέτ», εξέφρασε αισιοδοξία για συμφωνία στο Κρανς-Μοντάνα, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν αντιληφθεί τις ανησυχίες, η μία της άλλης καλύτερα από ποτέ. Είναι πολύ λογικό, ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία να αρχίσουν εστιάζοντας στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 
 
  Για τα ζητήματα της ενέργειας, ο Μάθιου Κιντ ανέφερε ότι οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί βλέπουν ότι αυτά δημιουργούν νέα ώθηση για να υπάρξει συμβιβασμός, επειδή θα ισχύει μια κατάσταση από την οποία θα κερδίσουν και τα δύο μέρη. (ΚΥΠΕ - Φιλελεύθερος )
 
Σχέδιο Τουρκίας, Βρετανίας και Άιντα για να ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ 
 
 
  Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Ε. Άιντα στη Νέα Υόρκη
 
  του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
 
  Ο στόχος της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου στο απομονωμένο θέρετρο, όπως το χαρακτήρισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα κ. Καθλίν Ντόχερτι, του Κρανς Μοντανά (Crans-Montana), είναι γνωστός, όσο και αν προσπαθούν οι πρωταγωνιστές, να καμώνονται ότι δήθεν δεν γνωρίζουν.
  Χαριτολογώντας η κ. Ντόχερτι, σε εκδήλωση της κυπριακής Ομογένειας, την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Ελβετίας «όπου δεν μπορούν να δραπετεύσουν», μαζί με αντιπροσώπους της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην παρουσία της Ευρωπαϊκή Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.
 
  Οι Βρετανοί, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, και τους Αμερικανούς γραφειοκράτες, που παραμένουν στο …παρελθόν χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι άλλαξε κυβέρνηση η Αμερική, και απλά ακολουθούν, έχουν σχεδιάσει αυτή τη Διάσκεψη με τρόπο ώστε μοιραία να αναγκαστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και μαζί του και η Αθήνα, να αναστείλουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας.
  Ως γνωστόν, στις 13 Ιουλίου η TOTAL, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός, θα ξεκινήσει το ταξίδι των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
  Ο παμπόνηρος Άιντα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας, ανακοίνωσε ήδη ότι αυτή η Διάσκεψη θα κρατήσει εβδομάδες. Χωρίς να έχει ετοιμάσει το έγγραφο για την ασφάλεια, που απαιτούν η Λευκωσία και η Αθήνα, και χωρίς να συνεννοηθεί με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας. Και είναι απορίας άξιο ότι ο πρόεδροσ της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, που εκνευρίζεται με το παραμικρό, δεν πήρε στο τηλέφωνο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, για να διαμαρτυρηθεί. Ή του έχει τηλεφωνήσει ήδη; Αλλά, ούτε από την Αθήνα ακούστηκε η παραμικρή ένσταση.
 
  Προτίθεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να πάει στην Ελβετία και να καθίσει να περιμένει δύο και πλέον εβδομάδες όποτε δεήσει ο Ταγίπ Ερντογάν να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του για τις τουρκικές εγγυήσεις και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων; Διότι εάν το πράξει, μειώνει και ισοπεδώνει το καθεστώς του σαν υπουργός και εκπρόσωπος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Βεβαίως, μέχρι τώρα απέδειξε ότι με τα εθνικά θέματα, και ειδικά το Κυπριακό, δεν παίζει ο κ. Κοτζιάς. Και αντιδρά άσχημα όταν απαιτηθεί…
 
  Ποιο είναι το σχέδιο του Νορβηγού Άιντα, που ήδη έχει αποφασίσει να πολιτευθεί τον Σεπτέμβριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του;
 Θα τους μαζέψει στην Ελβετία, στην βάση ενός προσβλητικού, για τη Λευκωσία και την Αθήνα, εγγράφου και θα συντηρήσει ένα διάλογο μόνο και μόνο για να φτάσουμε στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, οπότε θα εκβιάσει τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. Το σχέδιο του, που είναι γνωστό στον Πρόεδρο της Κύπρου, είναι η αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών στο όνομα του δήθεν καλού κλίματος των συνομιλιών της Ελβετίας.
  Το σχέδιο αυτό, έχει συμφωνηθεί με τους Τούρκους και τους Βρετανούς και ο κ. Άιντα, που το σχεδίασε μαζί τους, θα προσπαθήσει να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη και την Αθήνα, απειλώντας ότι πρέπει να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος για την κατάρρευση της Διάσκεψης, η οποία προφανώς δεν θα συνεχιστεί, διότι οι Τούρκοι δήθεν «ενοχλημένοι» από τις νόμιμες έρευνες και γεωτρήσεις, θα αποχωρήσουν επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Λευκωσία και την Αθήνα.
 Οι κ. κ. Αναστασιάδης και Κοτζιάς, (ο οποίος αντιπροσωπεύει εν λευκώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), έχουν ακόμα χρόνο να αποτρέψουν μία προσβλητική άτακτη υποχώρηση στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Διότι εάν αναγκαστούν να αποδεχθούν αναστολή των ερευνών, θα είναι άξιοι της τύχης τους…
Ο “πονηρός” Άιντα και η “μαγική φόρμουλα” της Τουρκίας για εντυπωσιασμό 
  Οι Βρετανοί, σε συνεννόηση και συντονισμό με την ομάδα Άιντα, αναλαμβάνουν τη διαχείριση του Κυπριακού ενόψει της νέας πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία. 
 
  Το Φόρεϊν Όφις έχει επιστρατεύσει για το σκοπό αυτό τις διπλωματικές αποστολές της σε Νέα Υόρκη ( Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, ρόλο στον Αναπληρωτή Μ.Α. πρέσβη Peter Wilson), Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα για επαφές στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τα θέματα της Ασφάλειας.
 
  Ήταν πρόθεση του να πραγματοποιήσει συναντήσεις και στην Αθήνα, πλην όμως το ελληνικό ΥΠΕΞ του διαμήνυσε πως αναμένεται να υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο επαφές τις επόμενες, ενδεχομένως ημέρες. Ενόψει τούτου επέστρεψε στη Λευκωσία.
  Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να υποβάλλουν το έγγραφο, στο οποίο θα παρουσιάζονται οι θέσεις των πλευρών καθώς και τον τρόπο που μπορούν να συζητηθούν. Από την περιγραφή θα καθορίζεται και το όλο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης χωρίς να θεωρείται ότι ο ΟΗΕ θα ασκεί επιδιαιτησία.
  Αθήνα και Λευκωσία διαμηνύουν πως θα επιμείνουν στην πρόταξη του θέματος της εξωτερικής πτυχής της Ασφάλειας και όχι στη συζήτηση των διαφόρων άλλων πυλώνων του κεφαλαίου αυτού, που θα προσφέρουν διέξοδο στην Άγκυρα να μην «αγγίξει» την ουσία του θέματος.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία δεν αποδέχεται πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Στο Μοντ Πελεράν 3, οι Τούρκοι επέμεναν στην παραμονή στρατευμάτων έστω και μικρού αριθμού, ο οποίος θα είναι συγκεντρωμένος σε μια ( στρατιωτική) βάση.
 
  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει μεταφέρει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, πως η τουρκική φόρμουλα αφορά την αποχώρηση του 90% των τουρκικών στρατευμάτων με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας. Το υπόλοιπο 10%, που υπολογίζεται σχεδόν στις 5.000 στρατιώτες, θα αποχωρήσει εάν και εφόσον κριθεί (από την Τουρκία) πως έχει πλήρως εφαρμοστεί η συμφωνία. Η Άγκυρα σε περίπτωση που καθοριστεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης ζητά όπως αυτό συνδεθεί με διαδικασία επαναξιολόγησης για να αποφασιστεί τότε πως θα ενεργήσει.
STYX.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: