Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

ΓΑΛΛΙΑ : ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

Συντριπτική πλειοψηφία για τον Μακρόν: Εξασφάλισε μόνος του 291 έδρες  - Media 
 Νίκησε ο Μακρόν αλλά με το αποτέλεσμα υποδεέστερο των προσδοκιών του παρά το ότι η Λεπέν έχασε δύο εκατομμύρια ψήφους.. Κέρδισε ωστόσο  οκτώ έδρες!! Περί των δυτικών δημοκρατιών ομιλούμε.. Χάνεις κερδίζοντας!!


Έκπληξη από τον Μελανσόν που εισέρχεται στο κοινοβούλιο με τριάντα έδρες..
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit polls και τις τελευταίες ανταποκρίσεις της Μ.Δεναξά,ο Μακρόν πέφτει πολύ κάτω από τις 400 έδρες (κερδίζει περίπου 350-360) που προσδοκούσε,ενώ η "Ανυπότακτη Γαλλία" του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εξασφαλίζει περίπου 30 έδρες στη Βουλή,πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων που τις έδιναν μέχρι 20 το πολύ.Αυτά τα δυο είναι τα μόνα παρήγορα μέσα στη μαυρίλα των γαλλικών εκλογών όπου η αποχή σάρωσε για ακόμα μια φορά,ενώ η Λεπέν παρόλο που έχασε πάνω από 2 εκ. ψήφους,κερδίζει 8 έδρες αντί τν 2 που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή.Αυτό που προέχει τώρα υποστηρίζουν τα μέλη της γαλλικής αριστεράς είναι η οργάνωση της αντίδρασης του λαού τόσο από την εργατική τάξη όσο και από το φοιτητικό κίνημα και θα είναι καθοριστικός ο ρόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς σε αυτή την οργάνωση και την ανάπτυξη των αγώνων.Η Γαλλία επιμένουν μπορεί να εξελιχθεί σε νέο εργαστήρι λαϊκών αγώνων,η αντεπίθεση του κινήματος μπορεί - υπό προϋποθέσεις - να ξεκινήσει από τη Γαλλία.
Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν Republique en Marche εξασφάλισε μόνο του την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, καταλαμβάνοντας 291 έδρες, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων.
Το Modem (Δημοκρατικό Κίνημα) του Φρανσουά Μπαϊρού, που συμμετέχει στην προεδρική πλειοψηφία, καταλαμβάνει 40 έδρες.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des démocrates et indépendants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6.

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.

Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες.
Υπάρχουν επίσης 5 τοπικοί βουλευτές, ένας οικολόγος, ένας βουλευτής της παράταξης Debout la France και ένας ακόμη της άκρας δεξιάς.

Από τις ένδεκα περιφέρειες του εξωτερικού, οι 10 αναμένεται να περιέλθουν στο REM και η ενδέκατη στο UDI, διαμορφώνοντας πλειοψηφία 351 εδρών έναντι 577 στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.
Συνολικά, χωρίς τις περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, καταμετρήθηκαν 18.016.245 ψήφοι, επί 46.329.122 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Κατά συνέπεια, η αποχή διαμορφώθηκε στο 56,83%.

Το REM έλαβε, το LR το 22,34%, το Εθνικό Μέτωπο το 8,83%, το MoDem το 6,03%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 5,65%, η Ανυπότακτη Γαλλία το 4,85%, το UDI το 3,02%, οι διάφοροι της δεξιάς το 1,67%, οι διάφοροι της αριστεράς το 1,46%, το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1,21%.

Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά το REM δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού στην περιφέρεια της Εσόν, ανακοίνωσε την νίκη του με το 50,3% των ψήφων. Η αντίπαλός του Φαριντά Αμρανί διεκδικεί επίσης την νίκη και δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.

Οπως θέλει η παράδοση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσειή σήμερα ή την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, για να σχηματίσει αμέσως νέα κυβέρνηση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές.

Οι έξι υπουργοί της κυβέρνησης Φιλίπ που ήσαν υποψήφιοι εξελέγησαν: ο Κριστόφ Καστανέρ, ο Ρισάρ Φεράν, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Μπρουνό Λεμέρ, η Ανίκ Ζιραρντέν, ο Μουνίρ Μαχζουμπί και η Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: