Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

ΑΣΤΑΝΑΠΑΝ... ΣΤΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ!Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου 

Άσ’ τα να πάνε, αναγνώστη μου! Άσ' τα όλα να πάν' στον διάολο των αφηγημάτων!
Και μετά σου λένε οι δικαστές "ο αστοιχείωτος Πολάκης"! Εμείς οι αναλυτές των discourses τι θα έπρεπε να πούμε, παρακολουθώντας καθημερινά τα κυβερνητικά στελέχη της αριστεράς να αναπτύσσουν χωρίς να το γνωρίζουν το “αφήγημα” του τέλους των αφηγημάτων, ενώ νομίζουν πως ανακάλυψαν τον κόσμο του πολιτικού αφηγήματος;

Τι να πούμε και εμείς που βλέπουμε τους αστοιχείωτους να "στοιχειώνουν" έναν ολόκληρο κόσμο που φώτισε την κατασκευή του κόσμου (: των επιμέρους κόσμων) ως εξουσία, ηγεμονία, θεσμούς και πολιτική πρακτική; Ήθος, ύφος, σχέσεις, Λόγο, νόμο και νομιμοποίηση! Οικονομία, κοινωνία και βιοηθική! Ειρήνη, διένεξη, κρίση, πόλεμο, διαπραγμάτευση! Ξέρεις τι τραβάνε καθημερινά από τους νεοφώτιστους “αφηγηματιστές” της κυβέρνησης και κάποιους του ιδίου επιπέδου της αντιπολίτευσης οι Foucault, Lacan, Bourdieu, Althusser, Fairclough, Wodak, van Dijk, Laclau, Chouliaraki, Barrett και μπόλικοι άλλοι; Το μαρτύριο του τροχού!
Είναι σαδιστές σου λέω! Βασανίζουν αυτό που δεν καταλαβαίνουν, όχι για να το κατανοήσουν, αλλά απλώς για να του πάρουν λόγια! Είναι σαν να ανοίγουν ένα βιβλίο, τη γλώσσα του οποίου δεν καταλαβαίνουν και να αναγνωρίζουν στην πρώτη σελίδα το γράμμα ψ, στη δεύτερη το ω, στη τρίτη το ρ και στη τέταρτη το α. Τότε, αμέσως κλείνουν το βιβλίο και υπερηφάνως μέχρι γραβάτας ανακοινώνουν: Το βιβλίο αναφέρεται στην ψώρα!
Θα μου πεις, ίσως, αυτό σε μάρανε; Δεν κοιτάς τι γίνεται στους ανθρώπους της ελληνικής κοινωνίας, το κοινωνικοοικονομικό δράμα της διαρκούς φτωχοποίησης, πολύ πέραν της “βουλγαροποίησης” πλέον και το αδιέξοδο που διασκεδάζεται τώρα με την έξοδο όχι από την ευρωζώνη, άλλα στην χρηματαγορά;
Αν, αναγνώστη μου, πετύχουν να καταστρέψουν, με τη φόρα που έχουν πάρει, κάθε γνωστό μεθοδολογικό αφήγημα, τότε σε χρόνο ρεκόρ θα έχουν πετύχει την απόλυτη αλλοτρίωση της ελληνικής κοινωνίας, εκμηδενίζοντας τις συλλογικές και  ατομικές αντιδράσεις που εκφράζουν κάτι περισσότερο πολιτικώς, πέραν της αγανάκτησης. Εάν ολοκληρωθεί το αφηγηματικό μπάχαλο που ορίζει σήμερα τον πολιτικό λόγο στην Ελλάδα, θα έχει ολοκληρωθεί και η αλλοτρίωση στην ελληνική κοινωνία, κυρίως ως διαδικασία αποξένωσης του Έλληνα από τον ίδιο του τον ανθρώπινο και πολιτικό Εαυτό. Δίχως δημιουργική, αλλά σχετικά συνεπή γλώσσα για να στοχάζεσαι και να συνεννοείσαι με τον άλλον σε ένα πλαίσιο αρχαιολογικής και γενεαλογικής συνάφειας, δεν θα έχεις Εαυτό, μόνον Εχθρό / Εχθρούς και δαίμονες, με τον μεγαλύτερο Εχθρό σου τον ίδιο σου τον Εαυτό.
Να, γιατί γράφω σήμερα! Φοβάμαι πως θα μου φάνε τη δουλειά οι ψυχίατροι! Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, τις υποθέσεις του νομικού, του πολιτικού επιστήμονα, του οικονομολόγου, του κοινωνιολόγου, του κρατικού λειτουργού, του εκπαιδευτικού και του μηχανικού, θα αναλάβουν αποκλειστικά οι ψυχίατροι. Ο δημοσιογράφος δεν κινδυνεύει πλέον. Έχει ήδη παραδώσει την "πένα" του στον σχιζοφρενή που υποδύεται τον δημοσιογράφο, έγκλειστος στο ίδρυμα!
Καλό καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: