Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ;

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ;


Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων που αφορούν την αγορά του Φαρμάκου μπαίνει η κυβέρνηση. Η προωθούμενη δέσμη των αλλαγών που ανακοίνωσε, αφορά μεταξύ άλλων την υιοθέτηση επιπλέον «φίλτρων» για την εισαγωγή «καινοτόμων» φαρμάκων στη θετική λίστα (φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ), για τα οποία οι ασθενείς, με όλα τα προηγούμενα μέτρα απ' αυτή και τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, πληρώνουν ήδη πολύ πιο αυξημένες συμμετοχές, προκειμένου να μειώνεται η δαπάνη του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.


Θυμίζουμε ότι οι κλειστοί πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη καθορισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε καινούριο φάρμακο που θα εισάγεται στη θετική λίστα, θα πρέπει να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας από τα αποζημιούμενα, τα οποία θα τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς, για να μην αυξάνεται η δημόσια δαπάνη.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι καινούριο. Εχει ήδη εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησε στο να πεταχτούν έξω από τη θετική λίστα δεκάδες φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, να χαρακτηριστούν ως Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ή ως Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) και τα οποία πληρώνουν 100% οι ασθενείς.

Παράλληλα, με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων που διατηρούνται και με την καθιέρωση της λεγόμενης «ασφαλιστικής τιμής» (με βάση την οποία αποζημιώνουν τα Ταμεία), μειώθηκαν δραστικά οι δαπάνες του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων για τα φάρμακα της θετικής λίστας, αλλά αυξήθηκαν μεσοσταθμικά οι απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς, στους οποίους συνταγογραφούνται φάρμακα με υψηλότερη τιμή από την ασφαλιστική.
Επιπλέον, το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει την προώθηση των γενοσήμων με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο την πρόβλεψη κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ολα αυτά αντανακλούν την οξυμένη αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα της φαρμακοβιομηχανίας για το ποιος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη κερδοφορία, διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια στην «πίτα» της αγοράς του Φαρμάκου, στο έδαφος του ανταγωνισμού που πυροδοτείται και από τη μείωση των δημόσιων δαπανών για το Φάρμακο.
 
***

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, σε συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις διατάξεις που αφορούν στα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ανακοίνωσε την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί από το 2014, με ισχύ από 1/1/2017.
Διαβεβαίωσε, επίσης, τους φαρμακοποιούς ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων. Πρακτικά, αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους τον μακρύ κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ και των ΓΕΔΙΦΑ, ο οποίος διαρκώς διευρύνεται.

Ολο το πακέτο που ανακοινώνει, επιβεβαιώνει επίσης ότι τα ληστρικά μέτρα που πήρε για τους ασθενείς και οδήγησαν - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακόμη και των ίδιων των επιστημόνων και των φορέων τους - χιλιάδες ασθενείς να διακόπτουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά των πανάκριβων φαρμάκων, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή ότι τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης, καθώς θα συνιστούν, μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.

Τέτοιου είδους προτάσεις γίνονται για να «χαϊδεύουν» τα αυτιά των φαρμακοποιών, για να αποδεχτούν την απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αύξηση του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια του κλάδου. Προσπαθούν να πείσουν τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς ότι ο ρόλος ο δικός τους και της επιχείρησής τους μπορεί να αλλάξει και να δραστηριοποιηθούν και σε άλλο πεδίο σχετικό, χωρίς να μειωθεί η κερδοφορία τους.
Συγχρόνως, προσπαθούν να τους δελεάσουν ότι θα αναβαθμιστούν, ενώ κρύβουν ότι αυτή η αλλαγή ρόλων, που είναι αντιεπιστημονική, είναι και επικίνδυνη, όχι μόνο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους. Με τι κριτήρια ένας ασθενής, αλλά και ένας φαρμακοποιός, που το αντικείμενο της επιστήμης του δεν είναι η διάγνωση και η θεραπεία ασθενών, θα εκτιμήσει ότι τα «ήπια» φαινόμενα δεν είναι τα αρχικά στάδια μιας σοβαρής νόσου;
 
***

Προκειμένου να θολώσει τα νερά, η κυβέρνηση προπαγανδίζει τα λεγόμενα «αντίμετρα», προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής και προσδοκίας στα λαϊκά στρώματα. Μέτρα και «αντίμετρα» είναι υπέρ του κεφαλαίου και των φαρμακοβιομηχάνων. Πλέον, δεν μπορεί να συσκοτιστεί, ούτε να κρυφτεί το γεγονός ότι οι ασθενείς των λαϊκών οικογενειών θα συνεχίσουν να χρυσοπληρώνουν την Υγεία και το Φάρμακο, ακόμα κι αν δοθούν ορισμένες ψευτοπαροχές, όπως αυτές που διαφημίζει τώρα η κυβέρνηση.

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο χώρο της παραγωγής και της εμπορίας του Φαρμάκου. Από τη στιγμή που το Φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα και τα εργοστάσια, μαζί με τα αποτελέσματα της Ερευνας, ιδιοκτησία των φαρμακοβιομηχάνων, αυτό που καθορίζει όλα τα μέτρα, με όποιο περιτύλιγμα κι αν αυτά προωθούνται, είναι η προώθηση των συμφερόντων τους σε βάρος των αναγκών του λαού.

Ζητούμενο επομένως για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι να οργανώσουν την πάλη τους και να δυναμώσουν τη συμμαχία τους, διεκδικώντας δωρεάν Φάρμακο, χωρίς καμία πληρωμή, καμία περικοπή, κανένα πλαφόν, αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια και όχι στη βάση της σχέσης κόστους - οφέλους.

Ριζοσπάστης

Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: