Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΆΓΡΙΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

 ΆΓΡΙΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


Απλώνουν σύγχρονα δίχτυα για τη μαρίδα με τους καρχαρίες να αρμενίζουν ανενόχλητοι..
 
Αγριο κυνηγητό για την είσπραξη φόρων σε βάρος των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, ενόψει και της νέας φοροεπιδρομής που περικλείει η αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου, προμηνύουν τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο διοικητής ανέφερε ότι «στο επόμενο διάστημα προβαίνουμε στην υιοθέτηση ενός συνόλου μεταρρυθμιστικών έργων και δράσεων για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων, των διαδικασιών και του εξοπλισμού των υπηρεσιών μας.
Συγκεκριμένα, έχουμε καταρτίσει και υλοποιούμε ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής είσπραξης. Εχουμε καταρτίσει σχέδιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης με τετραετή χρονικό ορίζοντα υλοποίησης δράσεων.
Εχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για τον εισπρακτικό και τον ελεγκτικό μηχανισμό».
Επίσης, ανέφερε ότι σε εξέλιξη είναι «η υλοποίηση μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης φορολογουμένων σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους».
 
«Να ποιους κυνηγάτε»
 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει έναν καλό ελεγκτικό μηχανισμό για να «υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική». Πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι να απαντήσετε στο ερώτημα, από ποιους τα παίρνετε» με τον «καλό μηχανισμό».

Οπως σημείωσε, το ποιους κυνηγάει η κυβέρνηση φαίνεται από τα ίδια τα στοιχεία της «ανεξάρτητης» αρχής, σύμφωνα με τα οποία «η έμμεση φορολογία το 2016 ήταν 54,04% και η άμεση ήταν 45,96%. Ποιος πληρώνει τους έμμεσους φόρους; Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε. Με βάση τα στοιχεία των έμμεσων φόρων, πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα». Αλλά «και οι άμεσοι φόροι από πού προέρχονται; Η ίδια η έκθεση λέει, ότι κυρίως προέρχονται τα έσοδα αυτά από μισθούς και συντάξεις. Γιατί, όπως η ίδια η έκθεση λέει: "αναπροσαρμόστηκε η φορολογική κλίμακα"». Δεύτερον, σύμφωνα με την έκθεση προέρχονται «από την αύξηση προκαταβολής φόρου από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις».

«Αρα, - τόνισε ο Σ. Βαρδαλής - και τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους τους πλήρωσαν οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και φτωχοί ελεύθεροι επαγγελματίες, γι' αυτό μαζέψατε περισσότερα λεφτά και μάλιστα σε μια χρονιά που με την ίδια σας την πολιτική πετσοκόψατε μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή, ενώ έπαιρναν λιγότερα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ έβγαζαν λιγότερα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί επαγγελματοβιοτέχνες, πλήρωσαν περισσότερα». Οσον αφορά τις κατασχέσεις, όπως ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής, τα στοιχεία της έκθεσης λένε ότι «έσπασαν ρεκόρ» και στην πλειοψηφία τους αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: