Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΠΓΔΜ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΕΛΑ

Τέλος του αδιεξόδου 
ή προσωρινή ανακωχή 
στα Σκόπια;
 
 Ο  Talat Xhaferi, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής των Σκοπίων, κοσμούν οι σημαίες της πΓδΜ, της ΕΕ και της Αλβανίας.
 
Με τίτλο «Ολοκληρώνεται η τρέλα: Ο Τζαφέρι ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Κοινοβούλιο», το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων “ΜΙΝΑ” μεταδίδει: «Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι (από χτες) ανέλαβε καθήκοντα πηγαίνοντας στο γραφείο του στη Βουλή». 
 
«Μαζί με τα μέλη του γραφείου του και των υπηρεσιών της Βουλής,  θα χειρισθεί όλες τις διοικητικές υποθέσεις που απαιτούνται να ολοκληρωθούν ώστε να επανέλθει η κανονική πολιτική ζωή με βάση τις αρχές του Κοινοβουλευτικού συστήματος», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.
 
Τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνoφ αρνείται να δώσει στον ηγέτη της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ζάεφ είχε συνασπιστεί με τρία αλβανικά κόμματα εξασφαλίζοντας έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
  Η άποψη του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι πως αυτός ο συνασπισμός θα διακύβευε τη συνοχή της χώρας. Παρόμοια και η επιχειρηματολογία του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του εθνικο-συντηρητικού κόμματος VMRO Νίκολα Γκρούεφσκι.
 Το κόμμα του οποίου, είχε μπλοκάρει την ανάληψη καθηκόντων προέδρου της βουλής από τον Ταλάτ Τζαφέρι από το αλβανικό κόμμα DUI. Οι εργασίες του κοινοβουλίου είχαν παγώσει και οι βουλευτές δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν.
 
  Στο υπόβαθρο βρίσκονται οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διαφθορά των κυβερνητικών παραγόντων και ιδιαίτερα εναντίον του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι, που κυβερνούσε στη χώρα από το 2006 ως τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του.
  «Για πρώτη φορά από την εποχή της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων, η ΕΕ αντιμετωπίζει κατάσταση στην οποία ο πρωθυπουργός υποψήφιας προς ένταξη χώρας υποχρεώνεται να παραιτηθεί λόγω εμπλοκής του σε εγκληματικά και πολιτικά αδικήματα» δήλωσε ο Nano Ruzin, πρώην πρεσβης της πΓδΜ στις Βρυξέλες δήλωσε στην DW.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, έχει κύριο θέμα του: «Ο φιλόσοφος Γκρούεφσκι συμπεραίνει: “Αυτό είναι κακό’’ σε ανάρτησή του στο FB». 
 
 
  «Αν η διακυβέρνηση από την πλειοψηφία σε μία Δημοκρατία δεν βασίζεται στο κράτος Δικαίου, τότε εκείνη η κοινωνία αντιπροσωπεύει ‘δικτατορία’», υποστηρίζει ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Γκρούεφσκι στην ανάρτησή του χτες Τετάρτη.
«Η ανάληψη καθηκόντων ως προέδρου της Βουλής α-πό τον Ταλάτ Τζαφέρι, αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος των νόμων και των διαδικασιών» προσθέτει στην ανάρτησή του ο Γκρούεφσκι.
 
Ζόραν Ζάεφ: «Δεν υπάρχει αμνηστία για τον Γκρούεφσκι»
 
 
 Λίγες ημέρες μετά την έφοδο οπαδών του εθνικο-συντηρητικού κόμματος VMRO (του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι) στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, ο ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Ζάεφ σε συνέντευξή του στη DW υποστηρίζει:
«Δημοσιεύσαμε το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της κρατικής ενότητας, τον σεβασμό του Συντάγματος και τις ευρωατλαντικές προοπτικές. Το πρόγραμμα είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSM και είναι γνωστό τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη. 
 
Ως κόμμα και ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε πει επανειλημμένα ότι ουδεμία απειλή υπάρχει  κατά της ενότητας και της ακεραιότητας της ΠΓΔΜ. Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εφευρέσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι προκειμένου να αποτρέψει την αλλαγή εξουσίας – και ο πρόεδρος τον βοηθά σε αυτό. Η αιτία είναι γνωστή: Φόβος ενώπιον της αλλαγής, η οποία θα έφερνε δικαιοσύνη για όλους. Ο Γκρούεφσκι θέλει αμνηστία, αυτό είναι το υπόβαθρο των τωρινών του χειρισμών. Αυτή όμως δεν θα υπάρξει!».
 
Νέες διαδηλώσεις στα Σκόπια
 
  Οπαδοί της Πρωτοβουλίας για Ενωμένη “Μακεδονία’’ βγήκαν και πάλι στους δρόμους των Σκοπίων χτες για να διαδηλώσουν για 66η φορά στη σειρά, απαιτώντας τη διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών με στόχο «τις παράνομες δομές των γραφειοκρατών της ΕΕ».
«Ο Bogdan Ilievski, από τους οργανωτές της διαδήλωσης υποστήριξε πως οι εξελίξεις στη χώρα μοιάζουν με είδος κατοχής με αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βουλής».
(DW | ΜΙΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: