Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


 Βιομηχανοποιημένο σφαγείο.. Όλα τα οικόσιτα υπό τη μάχαιρα του καθεστωτικού χασάπη..


Η διαρκής συμπίεση στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας καθώς και τα διαδοχικά μέτρα για την ένταση της φοροληστείας αποτελούν τα μόνιμα χαρακτηριστικά στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2017.


 Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2017 οι δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια του Α' τετραμήνου :

Το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους περικόπηκε εκ νέου κατά 192 εκατ. ευρώ (στα 110 εκατ. από 302 εκατ. πέρυσι), δηλαδή με περαιτέρω καρατόμηση 63,5%, έναντι ποσού μόλις 85 εκατ. που εμφανίζεται στο λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Οι συνολικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ήδη από το Α' τετράμηνο, έχουν απορροφήσει το 34,1% των ποσών που έχουν προβλεφθεί για ολόκληρο το φετινό 12μηνο. Την ίδια ώρα, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ είναι μηδενική (από 730 εκατ. πέρυσι), για τον ΕΟΠΥΥ έχει συρρικνωθεί στα 108 εκατ. (από 175 εκατ.), ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις του ΟΓΑ, όπου η κρατική επιχορήγηση κατακρεουργήθηκε στα 59 εκατ. (από 1,15 δισ.) και του ΟΑΕΕ με μηδενική επιδότηση στο φετινό 4μηνο (από 365 εκατ. πέρυσι).

Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 16,4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 18,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

-- Το σύνολο των εσόδων του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζεται στα 14,4 δισ. ευρώ, ενώ παρά τα διαδοχικά μέτρα της φοροληστείας απέναντι στο λαό, ρυθμοί κόπωσης καταγράφονται στη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στα 2,44 δισ. (περίπου στα περυσινά επίπεδα) και με αρνητική «απόκλιση» από το στόχο κατά 172 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική είναι η συμβολή από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται από τον Ιούλη 2016. Υπενθυμίζουμε ότι η αναδρομική παρακράτηση των αυξημένων φόρων για το Α' εξάμηνο του 2016 θα γίνει μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται φέτος.

-- Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 8 δισ. ευρώ (από 7,7 δισ. πέρσι), με «υστέρηση» ύψους 247 εκατ. σε σχέση με το στόχο. Θυμίζουμε ότι από τον Γενάρη φέτος ξεκίνησαν οι νέες μαζικές ανατιμήσεις πάνω σε μια σειρά από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε 1,7 δισ. ευρώ, και μάλιστα με υπέρβαση ύψους 798 εκατ. σε σχέση με το στόχο, κυρίως από την πλευρά της κατακρεούργησης των κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες.

-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 973 εκατ. πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: