Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για πορτογαλια 
 Γράμμα και γραφή για τη Πορτογαλία


«Οι μισθοί ανεβαίνουν, και τα ποσοστά ανεργίας στην Πορτογαλία έπεσαν στο 10% από τα υψηλά του 18% όπου κυμαίνονταν το 2013. Η Οικονομία της Πορτογαλίας έχει ανακάμψει δραματικά από την εποχή που της δόθηκε το πακέτο διάσωσης των 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011. 


     Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η Πορτογαλική επιτυχία συντελέστηκε χωρίς την επιβολή των μέτρων λιτότητας – περικοπές δαπανών και φορολογικές επιβαρύνσεις - που οι δανειστές της Πορτογαλίας, η ΕΕ και το ΔΝΤ επέμεναν ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.  Πρόγραμμα λιτότητας και αύξησης φόρων είχε εφαρμόσει η τότε Κέντρο-Δεξιά Κυβέρνηση συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.

      Όταν μία αριστερή Συγκυβέρνηση με πρωταγωνιστές τους Σοσιαλιστές ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 και άρχισε να μειώνει τα μέτρα λιτότητας – προχωρώντας σε μισθολογικές αυξήσεις και μειώσεις συντελεστών  φορολογίας πολλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο μνημόνιο.

      Αυτό, όμως, δεν έγινε. Αντίθετα η οικονομία της Πορτογαλίας κατέγραψε 13 συνεχή τρίμηνα οικονομικής ανάκαμψης που ξεκίνησαν στη θητεία της προηγούμενης Κυβέρνησης και συνεχίστηκαν με την παρούσα Κυβέρνηση.

      Το έλλειμα του προϋπολογισμού σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών ως 2.1% του ΑΕΠ που είναι η πρώτη φορά που το έλλειμα του Πορτογαλικού προϋπολογισμού έπεσε κάτω από τα επίπεδα που έχει προσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: