Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ



Επιτέλους εγέρθηκαν του καναπέ τους οι Αθηναίοι.. Μάλλον πλησιάζει η πλάτη στον τοίχο..



Με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που ΠΑΜΕ, τίμησαν χτες την Εργατική Πρωτομαγιά, έδωσαν μαχητική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου.
ακολούθησε, χιλιάδες εργαζομένων και λαού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του

Με συνθήματα όπως «Το Μάη οι εργάτες ποτίσανε με αίμα, εμπρός λαέ σήκω και πολέμα», «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή είναι ο αγώνας για την ανατροπή» και «Ζήτω ο Μάης των εργατών, κάτω οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών», χιλιάδες εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες, έστειλαν δυνατό μήνυμα ενάντια στα νέα μέτρα κυβέρνησης και κουαρτέτου, ενάντια στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, όπως και ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας, την οποία προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να υπηρετήσει τους στόχους του κεφαλαίου.

Απέναντι στους προκλητικούς ισχυρισμούς ότι ο λαός τάχα «νομιμοποιεί» την κυβέρνηση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης επειδή τάχα «δεν βγαίνει στους δρόμους», η μαζική και μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί εφαλτήριο για την κλιμάκωση της πάλης με τη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία, στις 17 Μάη ή και νωρίτερα αν χρειαστεί.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ φάνηκε από νωρίς, στις προσυγκεντρώσεις σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, που στη συνέχεια συντεταγμένα με τα πανό και τις σημαίες τους πορεύτηκαν προς την πλατεία Συντάγματος.
Μεταξύ άλλων, στην πλατεία Κάνιγγος, στην κεφαλή της πορείας, τέθηκαν τα λάβαρα του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ, στα χέρια εργαζομένων με γιλέκα της δουλειάς, στολισμένα με κόκκινα γαρύφαλλα. Από πίσω ακολουθούσε το πανό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και στη συνέχεια του Συνδικάτου, με τη μορφή ενός εργάτη να τσακίζει έναν στρατιωτικό πύραυλο, κάτω από το σύνθημα: «Δεν τους φτάνει ο ιδρώτας μας θέλουν και το αίμα μας. Εμείς δεν πολεμάμε για τα κέρδη των αστών, πολεμάμε για την εξουσία των εργατών».
Με εκατοντάδες μπλουζάκια του ΠΑΜΕ σε διάφορα χρώματα, με τυπωμένο στην πλάτη το σύνθημα της Πρωτομαγιάς, με τα κόκκινα εργοταξιακά κράνη των οικοδόμων, με μια σειρά συνδικάτων από όλες τις προσυγκεντρώσεις να έχουν φροντίσει για την ενιαία εμφάνισή τους, με τις σημαίες του κάθε σωματείου, με τα μπλουζάκια, τα γιλέκα και τα καπέλα τους, όλες οι διαδηλώσεις των προσυγκεντρώσεων προς το Σύνταγμα έδωσαν το μαχητικό τους χρώμα στο κέντρο της Αθήνας.
Μεταξύ των μπλοκ που ξεχώρισαν ήταν και αυτό των εμποροϋπαλλήλων. Τρεις εργαζόμενες προπορεύονταν φορώντας κόκκινα μπλουζάκια που μπροστά έγραφαν «Θεσσαλονίκη 1936» και πίσω είχαν τυπωμένο ένα από τα γνωστότερα σχέδια για τη μάχη του οκτάωρου. Στα χέρια τους κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, συνεχίζουμε».
...και προς την Πανεπιστημίου
...και προς την Πανεπιστημίου
Το δικό τους μπλοκ, πίσω από το πανό της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, σχημάτισαν και οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ, με τα γαλάζια μπλουζάκια και τις σημαίες του επιχειρησιακού τους σωματείου.Από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση, με τις σημαίες των σωματείων τους και τα συνθήματά τους, ακολούθησαν το άρμα τους, πάνω στο οποίο, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενιαίας απάντησης στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, έγραφαν: «Δεν θα ματώσουμε άλλο για τα κέρδη των καπιταλιστών, δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους. Εξω το ΝΑΤΟ, έξω η ΕΕ!».
Με τα νοσοκομειακά ρούχα διαδήλωσαν υγειονομικοί Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα του κλάδου της Υγείας, ξεκινώντας μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές και τους μαζικούς φορείς του Ανατολικού Τομέα από το μετρό «Ευαγγελισμός».
Οι καλλιτέχνες έδωσαν τη δική τους νότα στην κινητοποίηση, διαδηλώνοντας... μετά μουσικής, μπροστά από τα πανό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Οικογένειες ολόκληρες με παιδιά όλων των ηλικιών συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ ειδικά στο μπλοκ του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού, μπροστά από το πανό πορεύτηκαν δεκάδες παιδιά, τα πιο μικρά μέσα στα καροτσάκια τους, δίπλα στους γονείς τους.
Τον διεθνιστικό χαρακτήρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ανέδειξε εξάλλου η συμμετοχή μεταναστών εργατών στην απεργιακή κινητοποίηση, από το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες, ενώ ξεχώρισαν επίσης τα διαφορετικά πανό με το Πρωτομαγιάτικο σύνθημα του ΠΑΜΕ γραμμένο σε αγγλικά, τούρκικα και αραβικά.
Πλημμύρισε από διαδηλωτές το Σύνταγμα
Με ένα «άρμα» και τα εργαλεία της δουλειάς τους, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
Με ένα «άρμα» και τα εργαλεία της δουλειάς τους, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
Συγκλίνοντας στο Σύνταγμα, οι προσυγκεντρώσεις πλημμύρισαν την πλατεία, σμίγοντας με κόσμο που είχε ήδη συγκεντρωθεί εκεί, με τα μεγάφωνα από την κεντρική εξέδρα να υποδέχονται τους διαδηλωτές με συνθήματα και εργατικά τραγούδια.Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα έγινε δεκτή η πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Εμιλ Ολσεν, από το Συνδικάτο Ααλμποργκ της Δανίας, μέλος της Γραμματείας Νέων της ΠΣΟ.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον αγώνα του λαού του για να αποκτήσει τη δική του λεύτερη πατρίδα, όπως και στην πάλη για την απελευθέρωση των 1.500 αγωνιστών που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε, επίσης, ο Ανέστης Μεταξάς, οργανωτικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Coca - Cola» Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολυεθνική και την προσπάθειά της να ποινικοποιήσει την πάλη τους.
Από την κεντρική εξέδρα διαβάστηκε η Διακήρυξη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καθώς και ψήφισμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», απέναντι στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία κατά των δικαιωμάτων τους και της συνδικαλιστικής δράσης.
Από τα πλέον δυναμικά μπλοκ διαδηλωτών, αυτό των οικοδόμων
Από τα πλέον δυναμικά μπλοκ διαδηλωτών, αυτό των οικοδόμων
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ (βλ. εκτενή αποσπάσματα στη σελ. 12).
Η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Χιλιάδες σφιγμένες γροθιές υψώθηκαν στο άκουσμα της «Διεθνούς», με την οποία έκλεισε η συγκέντρωση και ξεκίνησε η διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τον πόλεμο.
Ενδεικτικό της μαζικότητας της πορείας ήταν το γεγονός πως όταν τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών έφευγαν από την πλατεία Συντάγματος, η κεφαλή της πλησίαζε ήδη στο Μέγαρο Μουσικής.
Το σύνθημα «Του λαού δυνάστες, κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές» δόνησε τον αέρα, όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από το «Χίλτον», όπου συνεχίζονταν εκείνη την ώρα οι συνεννοήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου για την προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων και την ψήφισή τους στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Στη συνέχεια, χιλιάδες διαδηλωτές περνούσαν για ώρα μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζοντας «ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμων συνδικάτο», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «σημαδεύοντας» δηλαδή με τα συνθήματά τους τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα βάσανα των λαών της περιοχής και το δράμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης που βιώνουν εκατομμύρια απ' αυτούς.

Τμήμα της πορείας στο ύψος της Ρηγίλλης
Τμήμα της πορείας στο ύψος της Ρηγίλλης

Εντονη η παρουσία σπουδαστών και φοιτητών κάτω από τις σημαίες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Εντονη η παρουσία σπουδαστών και φοιτητών κάτω από τις σημαίες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Οταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην αμερικάνικη πρεσβεία η «ουρά» ήταν ακόμα στο Σύνταγμα.
Οταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην αμερικάνικη πρεσβεία η «ουρά» ήταν ακόμα στο Σύνταγμα.

Το σύνθημα του ΠΑΜΕ στα τούρκικα
Το σύνθημα του ΠΑΜΕ στα τούρκικα

Δεν υπάρχουν σχόλια: