Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

ΜΠΟΥΤΕΣΜΠΑΝΚ : ΚΑΤΑ ΜΑΝΑ ΚΑΤΑ ΚΥΡΗ ΚΑΤΑ ΓΙΟ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑ

Bundesbank όπως... Σόιμπλε: Όχι στη ρύθμιση του χρέους, ναι στα υψηλά πλεονάσματα για την Ελλάδα - Media

ΜΠΟΥΤΕΣΜΠΑΝΚ : ΚΑΤΑ ΜΑΝΑ ΚΑΤΑ ΚΥΡΗ ΚΑΤΑ ΓΙΟ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑ


Κατά πως δηλώνει ο Σόϊμπλε για την Ελλάδα: Όχι στη ρύθμιση του χρέους ναι στα υψηλά (ματωμένα) πλεονάσματαΑπολύτως ταυτισμένη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bundesbank).

«Γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;» διερωτάται στο μηνιαίο δελτίο της η Bundesbank, υποστηρίζοντας ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή μιας ευρείας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στο παρελθόν, ορισμένες χώρες το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αναφέρει.


Η Bundesbank στηρίζει το έγγραφο του ESM που διέρρευσε πριν από λίγες ημέρες και αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, τότε οι πιστωτές της δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.


Η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι η άποψη πως οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος θα μειωθούν πρέπει να αποφευχθεί και πως η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.


Στο δελτίο επισημαίνει επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τονίζει ότι το Eurogroup έχει συζητήσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και τη μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.


«Προκειμένου να μπορέσει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος, έπρεπε να συμφωνηθούν τώρα μέτρα για το 2018 και, ιδιαίτερα, μέτρα για τους φόρους και τις συντάξεις για το 2019 και το 2020» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.


(πληροφορίες: imerisia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: