Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΤΡΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Τριπλό χτύπημα στις καταβαλλόμενες συντάξεις!


Μειώσεις έως και 18% και περικοπή μέχρι και δύο συντάξεων το χρόνο σε όσους συνταξιούχους συνταξιοδοτήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016

 
Η κατάληξη των αντιλαϊκών παζαριών κυβέρνησης και κουαρτέτου ήρθε να επικυρώσει τα νέα δυσβάσταχτα χτυπήματα που φέρνουν στους συνταξιούχους, επιπρόσθετα σε όσα έχουν υποστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η νέα αυτή επίθεση μεταφράζεται σε περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τουλάχιστον κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% ΑΕΠ) για κάθε χρόνο από το 2019 και οδηγεί σε νέες μειώσεις μέχρι και 18% στις συντάξεις που λαμβάνουν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις (η μείωση κατά μέσο όρο δηλαδή) θα φτάσει στο 9%, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα κοπεί πάνω από μία σύνταξη το χρόνο από τους συνταξιούχους.
 
Περικοπή «προσωπικής διαφοράς», μείωση αφορολόγητου και πρόβλεψη για νέα μείωση επικουρικών
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του Προκρούστη μπαίνει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό που σύμφωνα με τους προηγούμενους κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συνεχιζόταν να καταβάλλεται σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, για να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στη σύνταξή τους και τη νέα χαμηλότερη σύνταξη που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.
Μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, η «προσωπική διαφορά» καταργείται για τη μεγάλη πλειοψηφία των νυν συνταξιούχων, με τη συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου να προβλέπει ότι η συνολική μείωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 18% της σύνταξης που λαμβάνει σήμερα ο συνταξιούχος.

Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των «προσωπικών διαφορών» θα καταργηθεί, ενώ μόνο στις περιπτώσεις που η περικοπή αυτή οδηγεί σε μειώσεις άνω του 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης, θα διατηρηθεί ένα ποσό.

Για παράδειγμα, αν η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα είναι 800 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη διαμορφώνεται στα 660 ευρώ, η «προσωπική διαφορά» ανέρχεται στα 140 ευρώ και θα περικοπεί ολόκληρη, καθώς το ποσό της μείωσης αντιστοιχεί στο 17,5% της συνολικής σύνταξης.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση που η καταβαλλόμενη σύνταξη σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, τότε η περικοπή θα φτάσει τα 180 ευρώ (18% της συνολικής σύνταξης) και θα «σωθούν» μόλις 20 ευρώ από την «προσωπική διαφορά»...

Στην περίπτωση, μάλιστα, που οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, δηλαδή το τσεκούρι στην προσωπική διαφορά, «δεν αποδώσουν» 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κόψει ξανά και από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, τις οποίες είχε περικόψει και το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οι συνταξιούχοι δέχονται χτύπημα και από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνει επιπλέον φόρο γύρω στα 650 ευρώ, «κόβοντάς» τους έτσι άλλη μία σύνταξη κάθε χρόνο!
Κατά συνέπεια, η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου χτυπά από τρεις πλευρές τους συνταξιούχους: Καταργεί ή περικόπτει την «προσωπική διαφορά» στις κύριες συντάξεις, μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της κύριας σύνταξης. Αφαιρεί περίπου μία ακόμα σύνταξη μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Και ταυτόχρονα ανοίγει δρόμο για νέες περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.
Περικοπές και στις κατώτερες συντάξεις

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η νέα περικοπή των συντάξεων επιβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν «προσωπική διαφορά», ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξής τους. Ετσι θα γίνουν περικοπές και στα κατώτερα όρια συντάξεων, ενώ - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - μεγάλες θα είναι οι περικοπές στις συντάξεις του ΙΚΑ, καθώς και στις περιπτώσεις συντάξεων μητέρων με ανήλικα τέκνα, στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αλλο ένα δείγμα της... «κοινωνικής ευαισθησίας για τους αδύναμους», που διαφημίζει συνεχώς η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: