Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟ Ή ΠΡΟΣ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ..


ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟ Ή ΠΡΟΣ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.. 


Αλέξανδρος Πιστοφίδης 

Εδώ και δυο δεκαετίες, η Γερμανία έχει ένα εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο κάθε χρόνο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Το 2007 ήταν 195,3 δις, το 2015-244,3 δις και το 2016 -252, 9 . Λίγο πάνω από το 1/3 αυτού του πλεονάσματος προέρχεται από τις εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας με τις ΗΠΑ. 


Εδώ και δυο δεκαετίες σχεδόν, ο Πρόεδρος Ομπάμα, με αφορμή και την κατάσταση στην Ελλάδα, ζητούσε από τη Γερμανία να σταματήσει την πολιτική της νομισματικής σταθερότητας και κατά συνέπεια της λιτότητας εφαρμόζοντας μια περισσότερο Κεϋνσιανή Οικονομική Πολιτική ενίσχυσης της ροπής προς κατανάλωση, αλλά οι εκκλήσεις του, όχι απλώς δεν έβρισκαν απήχηση, αλλά συχνά σχολιαζόταν ειρωνικά από τον κ Σόϊμπλε με απαξιωτικά υπονοούμενα για την Ελλάδα, που αν ήθελε ο κος Ομπάμα του τη χάριζε με αντάλλαγμα μια άλλη αμερικανική πολιτεία.. 

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε και καλεί κάπου-κάπου δειλά τη Γερμανία να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση για να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και η ανάπτυξη της ευρωζώνης, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα. . Επρεπε να έρθει, ο, σύμφωνα με κάποια γερμανικά μέσα, ανισόρροπος αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, για να πει στους γερμανούς ωμά :«"The Germans are bad, very bad"…..Κοιτάξτε πόσα εκατομμύρια αυτοκινήτων πωλούν στις ΗΠΑ, τρομερό! Θα το σταματήσουμε αυτό». 

Ποια ήταν η απάντηση της κας Μέρκελ σ’ αυτήν την, ομολογουμένως, όχι τόσο διπλωματική δήλωση του Αμερικανού προέδρου; Αντί να κάνει μια αυτοκριτική και να πάψει να λέει αυτά που έλεγε μέχρι χθες στον Ομπάμα (έχουμε ποιοτικά τα καλύτερα αυτοκίνητα και από το ελεύθερο εμπόριο κερδίζουμε το ίδιο όλοι), ενόψει των επερχόμενων εκλογών κάλεσε χθες σε μια κομματική εκδήλωση στο Μόναχο τους ευρωπαίους, λέγοντας «πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αγωνιστούμε μόνοι μας για το μέλλον μας και για τη μοίρα μας ως Ευρωπαίοι», αγνοώντας ότι από αυτό το υπερβολικό πλεόνασμα δεν υποφέρουν μόνο οι Αμερικανοί, αλλά ακόμη περισσότερο οι Ευρωπαίοι, πολύ περισσότερο οι Νοτιοευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Ελληνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: