Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΣΥΡΙΑ: ΝΕΑ ΕΠΙΦΟΒΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Nαι από Τουρκία, Ιράν και Ρωσία 
αλλά οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες 
  έφυγαν απ΄τις διαπραγματεύσεις
 
 
  Ελάχιστες αισιόδοξες προοπτικές δημιουργεί η συμφωνία της ρωσικής πρότασης που υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου κύκλου των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον πόλεμο στη Συρία.
 
  Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που υπέγραψαν εκπρόσωποι της Ρωσίας, του Ιράν της Τουρκίας και της συριακής κυβέρνησης, θα δημιουργηθούν «ζώνες ασφαλείας» στις περιοχές του Idlib στα βόρεια της Homs, στην ανατολική Ghouta και στα νότια της Συρίας.
 
  Τα μέλη της αντιπροσωπείας των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες φωνάζοντας θυμωμένα, με αποτέλεσμα να διακοπεί προς στιγμήν η υπογραφή του μνημονίου.
 
Προτεινόμενες περιοχές για “ασφαλείς ζώνες”
  Βάσει της συμφωνίας, τόσο οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης όσο και οι αντάρτες θα πρέπει να μην εμπλέκονται στις καθορισμένες περιοχές και θα υπάρξει διεθνής παρατήρηση για την αποφυγή  επεισοδίων που θα απέτρεπαν την επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους.
 
  Η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία αναφέρονται στη συμφωνία ως εγγυήτριες δυνάμεις και θα συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
  Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σ' αυτόν τον γύρο στην Αστάνα είχε αποσταλεί και τον παρακολούθησε και ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν θεωρεί πως το αποτέλεσμα του 4ου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα αποτελεί «σημαντικό βήμα για την ειρήνευση στη Συρία». 
  Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως έχει ενθαρρυνθεί από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αστάνα για τις ασφαλείς ζώνες στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του.
 
  «Είναι βασικό να δούμε τη συμφωνία να εφαρμόζεται για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων στη Συρία» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ.
  Επισημαίνεται πως η συμφωνία στην Αστάνα επιτεύχθηκε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση και τις μεταξύ τους συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ. Είχε ακολουθήσει η συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον πρόεδρο Πούτιν και κατόπιν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.
 
  Την ίδια ημέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ.
  Από τα πλέον κρίσιμα σημεία της συμφωνίας αποτελεί η αλ Κάιντα, η οποία ελέγχει την Ιντλίμπ αλλά και άλλες περιοχές που αναφέρονται στη συμφωνία.
  Η ρωσική πρόταση αναφέρει ως βασικό όρο την απομάκρυνση της αλ Κάιντα από αυτές τις περιοχές, όπως τόνισε και ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν. «Παρά τη δημιουργία των ζωνών ασφαλείας, ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί εναντίον αυτών των οργανώσεων που αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Χαλιφάτο, Jabhat al-Nusra (παρακλάδι της αλ Κάιντα) και όλων εκείνων που υπάρχουν στον κατάλογο του ΟΗΕ» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
 
Επίφοβη νέα πολυεθνική εμπλοκή 
 
  Την ώρα που οι τζιχαντιστές υποχωρούν στην περιοχή της Ράκα, η Ντάραα, η πιο νότια περιοχή που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
  Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά απειλητική για τη Δαμασκό, επειδή θα μπορούσε να δημιουργηθεί διάδρομος για ενδεχόμενη εισβολή του Ισραήλ από τα δυτικά και μέσω των ελεγχόμενων από τους αντάρτες περιοχών να τους φέρει προ των πυλών της Δαμασκού, όπως υποστήριζαν παρατηρητές.
  Αυτό το ενδεχόμενο θα ενέπλεκε για πρώτη φορά στα μέτωπα της Συρίας στρατεύματα από το Ισραήλ και την Ιορδανία ως συνδρομή στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, με πρόφαση να εκμηδενίζουν τον κίνδυνο από τους Χεσμπολά (του Λιβάνου) που μάχονται στο πλευρό των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.
Αμφιταλαντεύεται η Ρωσία για απεμπλοκή από τη Συρία;
 
  Για πολλούς σχολιαστές, η Ρωσία επιθυμεί να βρεθεί πολιτική λύση παρά να συνεχίζεται η κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία. Και αυτό ακόμη κι αν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές.
  Για την ώρα, από τη μια οι ΗΠΑ δείχνουν έτοιμες να ακούσουν ή ακόμη και να αποδεχθούν κάποιου είδους συμφωνία, βάζοντας όμως τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες να τη σαμποτάρουν.
  Αμερικανικές πηγές υποστήριζαν πως στις συνομιλίες που είχε στο Σότσι με τον Ερντογάν, ο Πούτιν συζήτησε και κάποιο ενδεχόμενο στρατηγικής εξόδου από τη Συρία.
 Τα πράγματα δυσκόλεψαν για την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ασφαλείς ζώνες, με την αποχώρηση 
των αντικαθεστωτικών ανταρτών από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, επειδή η εφαρμογή της συμφωνίας θα ευνοούσε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας, καθιστώντας την πρωταγωνιστή στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
  Σύμφωνα με Αμερικανούς σχολιαστές, «η πραγματικότητα δείχνει πως η διαπραγμάτευση πολιτικής επίλυσης στον συριακό πόλεμο εξακολουθεί να παραμένει μακρινή το ίδιο με την απαρχή της ρωσικής εμπλοκής στο βαλτωμένο συριακό τοπίο».
  Η συνεχιζόμενη πολεμική δραστηριότητα υπονομεύει τις όποιες συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός.
  Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που οι αντάρτες ηττηθούν στρατιωτικά, αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουν την τακτική του ανταρτοπολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: