Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

 
 Δεν εξαιρείται κανείς της σφαγής στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.. Μην ενοχλείστε όμως.. Πέρα βρέχει..
 
Η ψήφιση του νέου αντιδραστικού νόμου την Πέμπτη το βράδυ από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει τη χαριστική βολή στις συντάξεις, παλιές και νέες, μετατρέπει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε πτωχοκομείο και τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα. 
 
Ταυτόχρονα, βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων. Ο νέος νόμος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες περικοπές και συνυπολογίζοντας τις παρεμβάσεις του καλοκαιριού του 2015, του προηγούμενου νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) και τις περικοπές από το νέο νόμο, μαζί και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε διάφορες ομάδες ασφαλισμένων, ο συνολικός λογαριασμός σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων για το διάστημα 2016 - 2021 ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ!
 
Οι παρεμβάσεις αυτές χτυπάνε αδιακρίτως όλες τις ομάδες συνταξιούχων, από όποιο ταμείο και αν προέρχονται, όποια και αν ήταν η σύνταξή τους στο παρελθόν. Ο νέος νόμος, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», που υποτίθεται ότι πέρυσι με την ψήφιση του 4387 η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι προστατεύει, δεν εξαιρεί ούτε τους χαμηλοσυνταξιούχους, ούτε αυτούς των οποίων οι επικουρικές συντάξεις είχαν περικοπεί πέρυσι, και ειδικά όσους (παλιούς) συνταξιούχους είχαν πολλά χρόνια ασφάλισης με υψηλούς μισθούς και άρα μεγάλες «προσωπικές διαφορές». Εκτός του πλαφόν του 18% βρίσκονται και τα οικογενειακά επιδόματα των συνταξιούχων, που και αυτά καταργούνται. Με τον τρόπο αυτό, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι μειώσεις θα ξεπεράσουν και το 18%!

Ως «ουρά» των προηγούμενων νόμων συνεχίζονται να εφαρμόζονται επώδυνα μέτρα, όπως π.χ. η κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, από τους οποίους το 2019, πρώτο χρόνο της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», θα αφαιρεθούν επιπλέον 876 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες των παρεμβάσεων που συνοδεύουν το Μεσοπρόθεσμο. Μια άλλη ομάδα συνταξιούχων που δέχονται ισχυρό πλήγμα, όπως αποτυπώνεται στους ίδιους πίνακες, είναι οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο καθεστώς συντάξεων χηρείας οδηγεί στον εκμηδενισμό τους, αφού στην πενταετία 2016- 2021 οι απώλειες στους δικαιούχους τους φτάνουν στα 3,2 δισ. ευρώ!

Μνημείο αντεργατικότητας είναι οι διατάξεις για τα Εργασιακά. Η παγίωση και αναστολή, εσαεί και σίγουρα μέχρι τη λήξη του νέου προγράμματος, όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η υπερίσχυση ατομικών και επιχειρησιακών, είναι άλλη μια συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο κεφάλαιο. Η διατήρηση του αίσχους των κατώτερων μισθών των 586 ευρώ και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, και μάλιστα στο απροσδιόριστο μέλλον, είναι ακόμα ένα δώρο στην εργοδοσία. Με τον τρόπο αυτό μένει ατόφιο και χειροτερεύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τη φτηνότερη δυνατή εργατική δύναμη για τους καπιταλιστές και τη φτώχεια σε ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων και υποαπασχολούμενων. Και παρά τα προπαγανδιστικά φληναφήματα περί «αντίμετρων», το σίγουρο είναι ότι πλέον οι νέες γενιές εργαζομένων - δεν μιλάμε για τους ανέργους - μπαίνουν όχι μόνο με χειρότερους όρους στην παραγωγή από αυτές των πατεράδων τους, αλλά τους στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη μέσα να επιβιώσουν, να κάνουν οικογένεια, να ζήσουν σαν άνθρωποι με αξιοπρέπεια...

Ο συνδυασμός νέων και παλιών μέτρων, η χρονική επέκτασή τους, η εμπέδωσή τους μέσα στην αγορά εργασίας και στην καθημερινότητα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, προδιαγράφουν ένα δύσκολο παρόν και ένα ακόμα πιο ζοφερό μέλλον, βάζοντας επιτακτικά το καθήκον για την ανατροπή αυτού του άθλιου οικοδομήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: