Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΚΕ)


 Ο λαός δεν έχει ακόμη πει τη τελευταία του λέξη...


«Το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να κλιμακωθούν, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές», ήταν το πρώτο που επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαιρετίζοντας τις χιλιάδες λαού που βγήκαν χτες στους δρόμους, δίνοντας την «καλύτερη απάντηση στην πρόκληση του πρωθυπουργού να ισχυρίζεται ότι ο λαός αποδέχεται τα μέτρα και την κυβερνητική πολιτική».


Οπως τόνισε, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, «θα δράσουν σωρρευτικά στα ήδη χτυπημένα και χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά», από τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων τριών μνημονίων που νομιμοποιεί και ενισχύει τώρα η κυβέρνηση και γι' αυτό «το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί το θανατηφόρο μείγμα για το λαό».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέπτυξε τα μέτρα που προβλέπονται παραθέτοντας στοιχεία για το παραπέρα δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων, τη νέα επέλαση σε βάρος ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση ακόμα και κατάργηση επιδομάτων, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα «αντίμετρα», επισήμανε ότι και αυτά είναι για την ενίσχυση του κεφαλαίου και σημείωσε ενδεικτικά ως παράδειγμα τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα από 29% σε 26%, τα προγράμματα απασχόλησης, όπου θα παρέχετε ακόμη περισσότερο φθηνούς εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους, χρηματοδοτώντας από το κόψιμο των συντάξεων, από τη μείωση του αφορολόγητου», την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων «για να στηριχθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων».

Πρόσθεσε πως επιπλέον, με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα, η κυβέρνηση αναδιανέμει κι άλλο τη φτώχεια, καθώς «κόβετε τις συντάξεις από τους συνταξιούχους, από τους φτωχούς, δηλαδή, για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους», καλλιεργώντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό αυτοματισμό, ώστε «ο εξαθλιωμένος να βλέπει ότι φταίει ο συνταξιούχος» και όχι το καπιταλιστικό σύστημα. «Τι υπόσχεστε», σημείωσε, «στο λαό; Οτι και τα χρόνια της ανάπτυξης θα βολεύεται με τα συσσίτια... Θέλετε να μειώσετε τις απαιτήσεις του και να βολεύεται με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι των πλουσίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: