Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ



ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ:  «Η ιστορία με το ζεόλιθο δείχνει ολοκάθαρα ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετεί με ζήλο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων



Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μέσα από διαδικασίες εξπρές, με ανάθεση στην εταιρεία «ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ», αποφάσισε να δώσει άδεια εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ζεόλιθου (ορυκτό με βιομηχανικές και άλλες χρήσεις) στα Πετρωτά του Εβρου, για 15 χρόνια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Ειδικότερα η κυβέρνηση παραχωρεί για εκμετάλλευση έκταση 83,4273 στρεμμάτων στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, έναντι 14 ευρώ το στρέμμα (7 ευρώ για το δήμο Ορεστιάδας και 7 ευρώ για το Δημόσιο). Με βάση τους υπολογισμούς, μέχρι τη λήξη της εκμετάλλευσης η εταιρεία θα βγάλει 65.000 τόνους ζεόλιθο Α' ποιότητας, 32.500 τόνους ζεόλιθο Β' ποιότητας και 32.500 τόνους στείρα υλικά «μπάζα», που η απόθεσή τους θα γίνει μέσα στο λατομικό χώρο. Αντιλαμβάνεται κανείς τα κέρδη της επιχείρησης από την εκμετάλλευση ενός ορυκτού που αυτή την περίοδο εισάγεται σε τιμή, ανά τόνο, της τάξης των 300 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ιστορία με το ζεόλιθο δείχνει ολοκάθαρα ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετεί με ζήλο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων (...)

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος πως στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια, μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος του λαού.
Θεωρούμε ακόμα λαθεμένη την άποψη όσων υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται προς το συμφέρον των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο επίπεδο της χώρας, με το νομοθετικό πλαίσιο άκρως φιλικό γι' αυτούς, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη με μικρά τοπικά δημοτικά ή κοινοτικά επιχειρηματικά σχήματα.

Το ΚΚΕ ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "σωτήρες επενδυτές". Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία που ανήκει στο λαό μας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να "δωρίζεται" σε μεγάλους ντόπιους ή ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πιστεύουμε σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα. Στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης, η ευθύνη για την έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας στη θάλασσα και τη στεριά πρέπει να ανήκει στο κράτος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Μια τέτοια ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής μας, το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, με προστασία του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: