Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΤΑ ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ


 Και κερατάς και δαρμένος ο λαός!! Υπερχρεώνεται από τις ληστρικές περικοπές για να υποστεί στο τέλος και τη διαδικασία των κατασχέσεων!! Αυτή η πλάτη της οπισθοχώρησής του δεν έφτασε ακόμη στον τοίχο;



Κεντρικό γνώρισμα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το α' τρίμηνο του 2017 αποτελεί η διάλυση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, σε ρότα απογείωσης συνεχίζουν οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους, σε μια εξέλιξη που φέρνει και νέο μπαράζ κατασχέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 12,4 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 863 εκατ. σε σχέση με το στόχο που είχε προϋπολογισθεί. Χαρακτηριστική, μεταξύ άλλων, είναι η περίπτωση του ΕΚΑΣ, για το οποίο στο α' τρίμηνο του έτους δόθηκαν μόλις 83 εκατ. ευρώ από 227 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, εξαιτίας βέβαια των συνεχιζόμενων περικοπών απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων, που εισέρρευσαν στο κρατικό ταμείο, εμφανίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται περίπου στα περσινά επίπεδα. Ταυτόχρονα, το «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζει μείωση σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, από 1,86 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παραμένοντας όμως πάνω από το στόχο τριμήνου για πλεόνασμα 992 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Φλεβάρη του 2017 φτάνουν σε 912 εκατ. ευρώ και συνολικά για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) διαμορφώνονται στα 2,6 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκε μέσα στο Φλεβάρη κατά περίπου 20.000 φτάνοντας στα 4,17 εκατομμύρια, ενώ «οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου στα 1,65 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι μέσα στο Γενάρη, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός προχώρησε σε 12.764 νέες κατασχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: