Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΗΝΕΣ


Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΗΝΕΣ



Σκηνή πρώτη Πολιτικό κλίμα.



Κι αφού μου ζητάτε επισταμένα ν ανασύρω μαύρες μνήμες από το Ιράκ κατά τη πρώτη (ιμπεριαλιστική) καταιγίδα της ερήμου γενηθήτω το θέλημά σας: (θα πάρετε μια εικονα της αφετηριας στη σημερινή σφαγή..)


Σκηνή πρώτη. Πολιτικό κλίμα. Κυβέρνηση Μητσοτάκη υπουργός εξωτερικών Σαμαράς.



Επιβιβαζόμαστε αεροσκάφους της Ολυμπιακής – η μοναδική Δυτική εταιρία που είχε το προνόμιο πτήσης πάνω από αραβικά εδάφη- καμιά εκατοστή δημοσιογράφοι απ’ όλη την ευρώπη με προορισμό την Ιορδανία. 

Από την Ελλάδα ήμασταν τρεις.


Εγώ και οι αείμνηστοι συνάδελφοι και φίλοι Γιώργος Γεωργιάδης (Μega) και Γιώργος Κοίλιαρης ΕΡΤ. (στο Ιράκ συνάντησα και τη Δεμίρη αλλά δεν ήταν στη συγκεκριμένη ομάδα) 

Η αποστολή έγινε βεβιασμένα και υπό την πίεση των φημών πως ο Σαντάμ θα εισέβαλε στο Κουβέϊτ. (απαραίτητη διευκρίνιση : Το Κουβέϊτ ήταν και εξακολουθεί από το 1948 κατά τον ΟΗΕ ένα αγγλικής επινόησης νομικό κατασκεύασμα κράτους και κατά τον Σαντάμ η 19η επαρχία του Ιράκ). 
Ουδείς επομένως εντός του αεροσκάφους δημοσιογράφος διέθετε βίζα εισόδου στην Ιορδανία. (να προσέχετε τι γράφω επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος)

 Εγώ εκπροσωπώντας το ιστορικό 29 και την εφημερίδα Νίκη και φυσικά τον πολιτικό εαυτό μου που διάκειτο ευμενώς προς τον αδύναμο, το Ιράκ, είχα προ-συνεννοηθεί με ομάδα Παλαιστινίων που θα με παραλάμβαναν από το αεροδρόμιο και θα με μετέφεραν δια μέσου οδών της ερήμου στη Βαγδάτη, δεδομένου πως η αεροπορική σύνδεση με το Ιρακ παρουσίαζε ως ήταν αναμενόμενο συνεχώς μαύρες τρύπες. 

Κατά τη προσγείωση ένα φόβο είχα. Πως το διαβατήριό μου ήταν σε παλαιότερο επαγγελματικό ταξίδι μου σφραγισμένο και από το Ισραήλ κάτι που πολύ πιθανόν να καθιστούσε τη βίζα απαγορευτική. 

Κατά μια ευτυχή συγκυρία οι τρεις έλληνες δημοσιογράφοι εισήλθαμε πρώτοι στον έλεγχο διαβατηρίων για ν’ ακούσουμε έκπληκτοι στην επίδειξή τους τούς Ιορδανούς αξιωματικούς ν’ αναφωνούν : 

Παπαντρέο , Παπαντρέο με την ταυτόχρονη υπόκλιση που σήμαινε περάστε! 

Σφράγισαν τα διαβατήρια δίχως καν να τα ελέγξουν την ίδια στιγμή που μπλόκαραν την είσοδο σε όλους ανεξαιρέτως τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Μας πλησίασαν τότε δυο Ελβετοί και στο όνομα της συναδελφικής αλληλεγγύης ζήτησαν τη παρέμβασή μας. Το αποπειραθήκαμε αλλά το μόνο που πετύχαμε ήταν να θεωρήσουν τους Ελβετούς φίλους μας και να τους εξαιρέσουν. Για να το μετανιώσουμε φρικτά στη Βαγδάτη πολύ αργότερα κι όταν οι κρουζ και οι τόμαχοκ σφύριζαν θάνατο πάνω από κεφάλι μας επειδή: 

Οι συγκεκριμένοι τύποι παρά τη ρητή διαταγή του στρατιωτικού διοικητή της Ιρακινής πρωτεύουσας σήκωσαν τις κάμερες να φωτογραφήσουν ταράτσες πολιτικών οικημάτων στις οποίες ο Σαντάμ είχε στήσει συστοιχίες αντιαεροπορικών βλημάτων μόνο και μόνο για να εισπράξουν τα σοβαρά λύτρα που κατέβαλλαν οι Times στη παράδοση αυτής της φωτογραφίας. Εκτός από τις παράπλευρες απώλειες υπήρχε όπως αντιλαμβάνεστε και το παράπλευρο εμπόριο του αμοραλισμού..

Λογάριαζαν όμως δίχως τον ξενοδόχο. 
Το υποψιασμένο και καθοδηγημένο από την ηγεσία του πλήθος, τους επιτέθηκε αλαλάζοντας κι αν δεν επεμβαίναμε κατά καλή τους τύχη για δεύτερη φορά θα τους είχαν λιντσάρει.
 Έμειναν τα χέρια των Ιρακινών μετέωρα στο άκουσμα της μαγικής φράσης κλειδί. 
Κάτι σαν το λυχνάρι του Αλαντίν ήταν: 
Σαχάφι Γουνανίν !!! (Έλληνες δημοσιογράφοι).. 
Μας είχε «δασκαλέψει» με αυτή ο υπουργός πληροφοριών του Ιράκ στη περίπτωση που θα βρισκόμασταν σε δύσκολη θέση. (που σημαίνει πως ο λαός ή είχε μυηθεί σε μια διακριτή μεταχείριση των ελλήνων ή το είχε στο dna του)

Κι αυτά πότε ; 

Όταν ο Μητσοτάκης ως καου μπόυ των πέντε θαλασσών και των πέντε ηπείρων είχε στείλει την φρεγάτα Έλλη να κάνει νηοψίες στην είσοδο του Ιρακινού κόλπου, την ίδια στιγμή που το Ιράκ είχε υπογράψει συμβόλαια παροχής του μαύρου χρυσού προνομιούχα για τη χώρα μας.. 

Πολύ αργότερα και σε off the record συνέντευξη του Σαντάμ ήρθαμε και οι τρεις ενώπιον του αδιεξόδου μιας πειστικής απάντησης επειδή ρωτηθήκαμε από τον ίδιο τον Ιρακινό ηγέτη γι αυτό.. "Γιατί εσείς" έκανε με ένα χαρακτηριστικό μορφασμό παράπονου στο πρόσωπό του.. "Ποιοι εμείς γαμώ τη πίστη μου μέσα" παραμίλησα στα Ελληνικά.. Γράφει πουθενά στη μάπα μου Μητσοτάκης πρόσθεσα γρυλίζοντας με τους συναδελφους να γελούν κι αμέσως μετά τη μετάφραση και ο Σαντάμ..

Να του πούμε τι δηλαδή. Πως ο πλοίαρχος μπέρδεψε το Αιγαίο με τον Ινδικό Ωκεανό ή πως βγήκε για ψάρεμα σαργών (κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις αψάρευτες θάλασσές τους) ..

Σας έβαλα στον προθάλαμο όσο πιο περιληπτικά γινόταν..  Έπεται συνέχεια.. και θα είναι σκληρή..

Δεν υπάρχουν σχόλια: