Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

Να ζήτήσω προκαταβολικά συγνώμη για τη καθυστερημένη έναρξη αλλά είχα προειδοποιήσει πως κατά τις ημέρες των χημειοθεραπειών οι συνθήκες εξ αιτίας της κατάπτωσης του οργανισμού είναι σχεδόν απαγορευτικές για εργασία.. 



Σκηνή δεύτερη : Βαγδάτη..



Φτάσαμε στη Βαγδάτη με τρία αυτοκίνητα συνοδεία και τους παλαιστίνιους στο όχημά μας οπλισμένους σαν αστακούς. Ταξιδεύαμε νύχτα με τα φώτα σβηστά κι εμένα ν’ απορώ, πως διάβολο αναγνώριζαν τον δρόμο πάνω στο εξωγήινο τοπίο της ομοιόμορφης και ξερής άμμου  με αποκλειστικό φωτισμό ένα ολόγιομο φεγγάρι.. Ίσως υπό άλλες συνθήκες με τα παραμύθια της ανατολής στα βιώματά μου να με αποπλανούσε.   

Σκέφθηκα να ρωτήσω..  Παραιτήθηκα όμως στη θέα προσώπων που τα χαρακτηριστικά τους είχαν σε βαθμό κακουργήματος τσιτωθεί. Ήλεγχαν αμίλητοι σαν νυκτόβια αρπακτικά τη διαδρομή.. Μου απηύθηναν έτσι τον λόγο μόνο για να μου εξηγήσουν πως πρόκειται να εξαφανιστούμε της επιφανείας από σχεδόν αόρατες εισόδους κάποιων τούνελ, για ολιγόλεπτες στάσεις ανεφοδιασμού. Απόλυτα πειθαρχημένοι στην αποστολή τους, σου μετάγγιζαν ένα συναίσθημα ασφάλειας. 

Στην Ελληνική πρεσβεία φτάσαμε με τα πρώτα χρώματα της ανατολής για να διασταυρωθώ κατά την είσοδό μου με τη ασπρόμαυρη δύση του ελληνικού ρεαλισμού! Μας υποδέχτηκαν δυσανασχετώντας βρώμικοι και ελεεινοί καμιά δεκαπενταριά άνδρες, που βρίσκονταν ξαπλωμένοι κατάχαμα στο σαλόνι της πρεσβείας.. Έλληνες ναυτικοί ήταν που ως μη όφειλαν βρήκαν άσυλο στην πρεσβεία υπό την δικαιολογία της ομηρίας.

 Ήταν οι μέρες που ο Σαντάμ απαντώντας στο εμπάργκο της Δύσης μπλοκάρισε τον επαναπατρισμό των δυτικών επισκεπτών και εργαζομένων από τη Βαγδάτη. Το γνώριζα από τις ειδήσεις του Ιρακινού ραδιοφώνου όταν είχαμε διέλθει των συνόρων του Ιράκ.. Όπως γνώριζα και κάτι ακόμη. Πως του μέτρου αυτού είχαν ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ για τους οποίους είχαν κρατηθεί δωμάτια στο πολυτελέστερο των ξενοδοχείων – το Παλεστάϊν-  αλλά και θέσεις σε αεροσκάφη της επιστροφής αν φυσικά υπήρχαν πτήσεις και οι ίδιοι το επιθυμούσαν! 

Η απορία μου λύθηκε από το νούμερο δύο της πρεσβείας που δίχως δισταγμό μου διεκρίνισε πως: ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΑ!! 

Σιχτίρισα τη ράτσα μου κι αφού εγκαταστάθηκα στο Παλαιστάιν βγήκα στους δρόμους για την Τσέχικη πρεσβεία. Σύμφωνα με την ενημέρωσή μου, από εκεί προέκυψε η διαρροή μιας κυρίαρχης  πληροφορίας, κατά την οποία ο Σαντάμ θα εισέβαλε εκείνες τις ώρες στο Κουβέϊτ. 

Προβληματισμένος από την εστία εκροής της είδησης, συναντήθηκα με τον Τσέχο πρέσβη που δίχως περιστροφές μου την επιβεβαίωσε, αλλά παρά τις πιέσεις μου δεν μου ανέφερε πρόσωπα και πράγματα σε σχέση με την προέλευσή της. Προϊόν των μυστικών υπηρεσιών ήταν βεβαίως αλλά τίνος κράτους! Επειδή ακόμη και αν τον έβλεπα να κάνει χορευτικές πιρουέτες εμπρός μου, δεν θα πίστευα πως πρόκειται για εκείνες μιας πρεσβείας του ενός υπαλλήλου όπως η δική του. Αποφάσισα τότε να μπω στην φωλιά του κακού. 

Την Αμερικανική πρεσβεία. 

Ξεκίνησα υπό συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης ισχυρές και ως εκ τούτου τις ελπίδες μου περιορισμένες ως μηδενικές. Αιφνιδιάστηκα έτσι όταν η πύλη μου άνοιξε διάπλατα. Πιθανόν επειδή στη ταυτότητά του εμφανιζόταν η ένδειξη του μέλους της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων. Δεν ξέρω.. Το πιθανότερο ήταν πως είχαν μια ακόμη ευκαιρία να κοινωνήσουν τη γραμμή τους..

Η πρέσβειρα πάντως με υποδέχθηκε στο γραφείο της ευγενικά αλλά ψυχρά. Κάτι που με υποχρέωσε να μπω αμέσως στο ψητό. Δεδομένων των καλών σχέσεων του Λευκού Οίκου με τον Σαντάμ τι έχει ή τι σκοπεύει να κάνει η χώρα πλανητάρχης για να αποτρέψει το ενδεχόμενο της εισβολής 

Στην ουσία ήταν μια υπόθεση που είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη της Κυπριακής τραγωδίας και τον εμπαιγμό του παντελούς κρετίνου Ιωαννίδη από τον Σίσκο. Η απάντησή της διήρκησε περίπου δεκαπέντε λεπτά κι έμοιαζε με προεκλογικό λόγο έλληνα πολιτικού. Δεν είπε τίποτα απολύτως! Λες και ανήκε σε ροταριανό όμιλο.

 Θύμωσα. Της έθεσα το θέμα ωμά για να την ακούσω να μου λέει πως ο καθείς είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του! Μία απ’ αυτές όμως, δεν ήταν η εισβολή, αλλά το ότι ο Σαντάμ είχε απειλήσει, τους Αμερικανούς πως από τούδε και στο εξής θα δέχεται για την αγορά των πετρελαιοειδών νομίσματα όλων των χωρών και όχι αποκλειστικά το δολάριο. Μαχαιριά πισώπλατη κατά των ΗΠΑ ήταν αυτή. Δεκαετίες βύζαιναν την παγκόσμια οικονομία με το πετροδολάριο. Κι όταν της το επισήμανα απλώς επαναλήφθηκε.. 

Δεν είχα πλέον καμιά αμφιβολία πως τον έσπρωχναν στον γκρεμό όπως ο Σίσκο τον Ιωαννίδη και τα ερωτηματικά μου τότε άλλαξαν στόχο. Τον ίδιο τον Σαντάμ. Ένας ηγέτης δεκαέξη εκατομμυρίων ψυχών δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής.. Ωστόσο δεν θα παρέδιδα τα όπλα αμαχητί. Επανήλθα πεισματικά στο ποια θα ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στη περίπτωση που ο Ιρακινός πρόεδρος εισέβαλε στο Κουβέϊτ..   

«Μα με την εφαρμογή των αποφάσεων που θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».. σχεδόν τη προεξοφλούσε!!
Δηλαδή, επέμενα..
 «Δεν υπάρχει δηλαδή» ήταν η απάντησή της. 
«Θα εφαρμόσουμε το διεθνές δίκαιο!!»
 Δεδομένου όμως ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου εναπόκειται στη καλή θέληση του παραβάτη ένας τρόπος υπάρχει. Η στρατιωτική επέμβαση, σκέφτηκα δυνατά..

Η εικόνα  πλέον ήταν ευκρινής. Η έμμεση απειλή ήταν κάτι περισσότερο από σαφής. Παρ' όλ αυτά και  ευκαιρίας δοθείσης, αποφάσισα να κλείσω τη συνέντευξη με περιεχόμενο ελληνικού και σχετικού ενδιαφέροντος. 
 «Τότε γιατί δεν αποτρέψατε την εισβολή στη Κύπρο ή δεν ζητάτε την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ρητά απαιτεί την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Μεγαλόνησο;»
 «Κρίμα» μου απαντά με ύφος υποκριτικά θλιμμένο. 
«Κρίμα γιατί δεν έχω σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο!!» 
Η συνήθης απάντηση των διπλωματών όταν έχουν στριμωχτεί στα σχοινιά.   

Δεν είχε πλέον κανένα νόημα η παραμονή μου εκεί κι αποφάσισα να συναντηθώ με τον υπουργό πληροφοριών του Ιράκ δεδομένου πως στα περίχωρα της Βαγδάτης είχαν εμφανιστεί άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού (τα Μ113) που κινούνταν νότια. 

«Πήρε μεγάλο ρίσκο ο πρόεδρος» μου είπε πριν καν αναπνεύσω. Ήθελε να βγάλει τους φόβους του κι εγώ ήμουν το πλέον ασφαλές άτομο που θα μπορούσε να το κάνει. Με γνώριζε από την Αθήνα.. 
«Μπλοφάρει» πρόσθεσε αφήνοντάς με ξερό. 
«Δηλαδή δεν υπάρχουν τα όπλα με τα οποία απειλεί;» ρώτησα με ενδιαφέρον.. 
«Πέραν των όπλων λείπουν πολλά..» με διέκοψε..
 «Και οι Σκουντ ή τα χημικά;» έκανα δήθεν αφελώς. 
«Αυτοί υπάρχουν αλλά πόσοι νομίζεις ότι είναι; Κι όσο για τα χημικά είναι τόσα όσα όσο και οι κομμουνιστές στις ΗΠΑ» με αφόπλισε, την ίδια στιγμή που από την Αθήνα με πληροφορούσαν πως οι τηλεοράσεις μεταδίδουν για οχετούς με πετρέλαιο περιμετρικά της Βαγδάτης που θα αναφλεχτούν αν τολμήσουν οι Αμερικανοί και μπουν στη πρωτεύουσα.. Και πολλά παρόμοια φαιδρά.. 
Του τα μετέφερα και χαμογέλασε πικρά. 
«Ούτε στις χίλιες και μία νύχτες δεν γράφονται τέτοια παραμύθια.. Ο πρόεδρος αποφάσισε να βάλει τέλος στο αμερικανικό νταβατζιλίκι με το πετροδολάριο και καλά έκανε.. Αλλά κατά την άποψή μου επέλεξε λάθος ώρα!!» 
Θα έλεγα και λάθος τόπο παρατήρησα υπαινισσόμενος την επικείμενη εισβολή. 
«Όχι» μου απάντησε ευθέως. 
«Το Κουβέϊτ για μας είναι η 19η επαρχία μας και δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρόεδρος το έχει χρησιμοποιήσει στους λόγους του.» 
‘Άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις επέμεινα. 
«Δεν είναι το Κουβέϊτ που ανησύχησε τόσο τη δύση.. Δηλαδή τους Αμερικανούς.. Το άλλοθί τους ήταν.. Τα συμβόλαια με τις Ευρωπαϊκές χώρες.. πόνεσαν.. » 
Μα παρ’ όλ’ αυτά οι Ευρωπαίοι δεν τον στηρίζουν του επισήμανα. 
«Ναι γιατί μερικές φοβήθηκαν την Αμερικανική οργή και κάποιες τον παγίδεψαν..!» 
Εμείς σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουμε τον διέκοψα περιμένοντας με αγωνία την απάντησή του.. 
«Εσύ θα κρίνεις» με στέγνωσε. 
"Εμείς στείλαμε τα συμβόλαια, με τη προνομιούχα προσφορά, προσθέτοντας και μακρύ διάστημα αποπληρωμής, επικοινωνήσαμε, μας ζήτησαν χρόνο αφήνοντας να εννοηθεί πως η προσφορά ήταν δελεαστική και στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε πως ένα ελληνικό πολεμικό κατευθύνεται στα νερά μας!!» 

Μα η πληροφορία ήταν ψευδής, επιχείρησα να αποκαταστήσω την αλήθεια. 
«Πράγματι το διαπιστώσαμε κι εμείς αλλά κατά το ήμισυ.. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε ήδη επιλεγεί από το Νάτο να συνδράμει τους Αμερικανούς στην επιχείρηση αποκλεισμού.. Απλώς δεν είχε ακόμη αποπλεύσει!» 
Για να αποδειχτεί εκ των υστέρων πως είχε δίκιο.. Και να φανεί ξεκάθαρα αυτό την επομένη της εισβολής όταν η Δύση επέβαλε τον αποκλεισμό κωμωδία!! 

Στο επόμενο θα διαβάσετε και τους Ευρωπαίους πρωταγωνιστές ενός έργου που εξελίχθηκε σε καλοκαιρινή επιθεώρηση υπό τον τίτλο Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή αλλά και την εγκληματική αδιαφορία Σαμαρά.. Τους εξέθεσε ο Σαντάμ αλλά εδώ δεν γράφτηκε ούτε μια αράδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: