Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΛΙΤ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΠΡΟ

Τσελίκ: το Αγαθονήσι ανήκει στη Τουρκία !!!
 ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΛΙΤ ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΠΡΟ


 Σειρά εμπρηστικών δηλώσεων αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχία και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου..



Συνεχίζει η τουρκική ηγεσία να θέτει τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο, Κύπρο και αλλού, εντός βέβαια ΝΑΤΟικού πλαισίου, και στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών μεταξύ κεφαλαίων για τα μερίδια στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τους διαύλους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στην επίσκεψη, το Πάσχα, του Ελληνα υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου στο Αγαθονήσι, υποστήριξε ότι «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση», πρόσθεσε, αμφισβητώντας ανοιχτά την ελληνικότητα του βορειότερου νησιού του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, με περίπου 200 κατοίκους.

Προηγούμενα, τη Δευτέρα, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση της εφημερίδας Χουριέτ, και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ, σχολιάζοντας την επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι, αλλά και το Φαρμακονήσι - άλλο ένα ελληνικό νησί που κατά καιρούς μπαίνει στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας - έκανε λόγο για «σόου του Ελληνα υπουργού».

Ο δε Τσελίκ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που πέρασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, λέγοντας πως η Αθήνα «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους». Θυμίζουμε, πριν λίγες μέρες, το δικαστήριο απέρριψε και το 2ο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των 3 εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Επίσης, χτες, 2 οπλισμένα τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον συνεδρίασε εκτάκτως, χτες το πρωί, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Αν και επισήμως δεν έγιναν δηλώσεις ή διαρροές, είναι πολύ πιθανό ότι συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, όπως εξελίσσονται μετά και το τουρκικό δημοψήφισμα, οι πιθανές συνέπειες στο Προσφυγικό με αύξηση της ροής προσφύγων από τη γείτονα, οι σχέσεις στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Ουάσιγκτον, καθώς στα μέσα Μάη αναμένεται συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ.


Αλλωστε, λίγο αργότερα, μετά τη λήξη του ΚΥΣΕΑ, εκδόθηκε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για τις δηλώσεις Τσιλίκ, όπου αναφέρεται: «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα. Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Αντιδράσεις και για την καύση της τουρκικής σημαίας
 
Σε προχτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει «σθεναρά» την καύση της τουρκικής σημαίας «στη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν στην Αθήνα σχετικά με την αποκαλούμενη επέτειο των γεγονότων του 1915». Αναφέρει ότι η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε τα απαραίτητα διαβήματα στις ελληνικές αρχές και ζήτησε την άμεση σύλληψη των δραστών, τονίζοντας ότι «αυτή η ενέργεια έγινε ενάντια στη σημαία μας, που αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία και τις ιερές αξίες του τουρκικού έθνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: