Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΜΕΛΟΙ

Φάμελλος: Ισχυρός καταλύτης το κυβερνητικό σχέδιο για μια «Νέα Αθήνα» - Media
 ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΜΕΛΟΙ


Και ποτε.. Όταν κόβουν τις συντάξεις, μειώνουν το αφορολόγητο, ανασκολοπίζουν την εργασία και παραπέμπουν το χρέος στις ελληνικές καλένδες..


Ποιο Φάμελος πεθαίνεις...



Μια «Νέα Αθήνα» που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, συζητήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, «μια ισχυρή ένεση» όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σ. Φάμελλος, «για έναν ισχυρό καταλύτη που τροφοδοτεί και οικονομικά και πολεοδομικά και περιβαλλοντικά την Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και οραματικό στοιχείο κι έμπρακτη αλλαγή στην καθημερινότητα του πολίτη και στην ποιότητα ζωής, ενώ θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Αθήνα και με θέσεις εργασίας και νέα οικονομία».

«Το σχέδιο «Νέα Αθήνα» αποτελεί συνδυασμό προτάσεων μείζονος σημασίας για την πρωτεύουσα εφόσον περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον Ελαιώνα, στον Βοτανικό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και βεβαίως στην χωροθέτηση και κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και κατέληξε:

«Από την φύση τους αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπλαση και αναβάθμιση σημαντικού τμήματος της πρωτεύουσας, κάτι που αποτελεί πρόκληση, αλλά και δυνατότητα ανατροφοδότησης και αναζωογόνησης, τόσο της οικονομικής λειτουργίας, όσο και της ποιότητας ζωής και των περιβαλλοντικών συνθηκών».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, επεξεργάζεται την κατάθεση συνολικού σχεδίου που περιλαμβάνει πέντε αναπλάσεις:
- την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας
- την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή
- την ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου βρίσκεται και το γήπεδο «Απ. Νικολαϊδης» του Παναθηναϊκού
- την αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού στον Ελαιώνα
- την χωροθέτηση και κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

«Μιλάμε για πέντε παρεμβάσεις-αναπλάσεις, που έχουν και περιβαλλοντικό και χωροταξικό και οικονομικό κι αναπτυξιακό χαρακτήρα» σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Εκ της φύσεώς τους αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να στηριχθούν και να στηρίξουν τον συνολικό σχεδιασμό, το συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο της Αθήνας, δηλαδή το Ρυθμιστικό της Σχέδιο που έχει θεσμοθετηθεί με νόμο του 2014. Για να είναι ολοκληρωμένη, πολιτικά σωστή και τεκμηριωμένη αυτή η παρέμβαση, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση, τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, να στηριχθεί στην ιδέα της «Νέας Αθήνας» της πενταπλής ανάπλασης, αλλά και στην απαραίτητη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έτσι ώστε το συνολικό ισοζύγιο για την πόλη- περιβαλλοντικό, χωροταξικό, αναπτυξιακό - να είναι θετικό».

Όσον αφορά την εκπόνηση των σχετικών μελετών, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «θα υπάρξουν ενέργειες σε δυο παράλληλα επίπεδα: Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, θα συγκροτηθεί ομάδα μελέτης, μελετητικό σχήμα, που θα αναλάβει τα απαραίτητα βήματα, ενώ σε θεσμικό επίπεδο θα συγκροτηθεί ομάδα έργου που θα αποτελείται από συναρμόδια υπουργεία και φορείς όπως είναι ο δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής κι ο Παναθηναϊκός, και θα τροφοδοτεί, θα υποστηρίζει και θα παρακολουθεί το μελετητικό αντικείμενο. Πρώτο βήμα της απαραίτητης ωρίμανσης των μελετών θα είναι η πρόταση αναθεώρησης τροποποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για να πάμε στην απαραίτητη ενέργεια, στην αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία, άρα πάμε για ψήφιση νόμου τροποποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που απαιτεί την αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συνέχεια θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα επιμέρους έργα με τα απαραίτητα περιβαλλοντικά χωρικά εργαλεία (προεδρικά διατάγματα και ΣΜΠΕ Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

Πρακτικά, για παράδειγμα στο Γουδή, θα πρέπει να γίνει προεδρικό διάταγμα χρήσεων και αντίστοιχη περιβαλλοντική μελέτη. Το ίδιο και στον Ελαιώνα, στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας, επίσης πρέπει να γίνει μια αντίστοιχη μελέτη. Δεν είναι παντού η ίδια, αλλά στις περισσότερες περιοχές χρειάζεται μελέτη (master plan) και περιβαλλοντική μελέτη. Το ίδιο ισχύει και για τον Ελαιώνα. Είναι τα επιμέρους έργα της ‘Νέας Αθήνας'».

Κατά την διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε η επίσπευση των ενεργειών για εκπόνηση των σχετικών μελετών βάσει των οποίων θα καθοριστούν οι τροποποιήσεις στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, καθώς και η σχετική νομοθεσία. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί επιτελική ομάδα από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής, του δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού που θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την εκτέλεση του έργου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: