Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η ΔΕΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


 Ποιος αγιογδύτες θα πληρώσει τη νύφη της απελευθέρωσης; Και απελευθερώνεται από ποια δεσμά η ΔΕΗ; Του λαού στον οποίο και ανήκει;



Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενημέρωσε χτες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Ν. Μπουλαξής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πεπραγμένα της «ανεξάρτητης Αρχής» για τα έτη από το 2015 έως σήμερα.

Aναδεικνύοντας ότι ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η προώθηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, δηλαδή η μεγιστοποίηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, προδιέγραψε ουσιαστικά τις νέες αυξήσεις που «ψήνονται» σε βάρος των οικιακών τιμολογίων, ενώ διαμήνυσε στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ έκανε καθαρό ότι το «έργο» της είναι η «ταχεία προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών», δηλαδή «η απελευθέρωση των αγορών», ενώ σημείωσε με νόημα πως «εμείς εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε την πολιτική που χαράζει η εκάστοτε κυβέρνηση».

Χαρακτηριστική για το ποιος θα πληρώσει τη νύφη της «απελευθέρωσης» ήταν και η αναφορά του στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Εμφάνισε ως κατόρθωμα ότι με νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι η χρέωση του τέλους αυτού που ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ το χρόνο ανελήφθη από τις εταιρείες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο προμηθευτής βεβαίως έχει δικαίωμα να μετακυλίσει αυτήν τη χρέωση στον καταναλωτή».

Οσον αφορά τις χρεώσεις των λεγόμενων «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» (ΥΚΩ) (το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών κ.ά.) που διεκδικεί η ΔΕΗ από προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι ήδη έχουν αρχίσει να προστίθενται στους λογαριασμούς.

Οπως ανέφερε «οι αυξήσεις που πράγματι κάποιοι καταναλωτές παρατήρησαν την περίοδο αυτή του βαρύ χειμώνα, οφείλονται πέρα από την αυξημένη κατανάλωση και σε μία αύξηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, λόγω της κλιμάκωσης της χρέωσης». Οπως εξήγησε «εάν κάποιος υπερβεί τις 2.000 kwh το τετράμηνο, ακόμα και 2 kwh να υπερβεί, θα πληρώσει στην αυξημένη χρέωση όλη την Ενέργεια», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επιλογή αυτή «στρέβλωση», για την οποία, όπως είπε, η ΡΑΕ ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο.

Δείχνοντας, από την άλλη, ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, στην αναφορά που έκανε για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ σημείωσε ότι παρά το νέο καθεστώς, η ΔΕΗ συνεχίζει να υπογράφει απευθείας συμβάσεις με τη ΛΑΡΚΟ και την «Αλουμίνιον» προκειμένου «να τους εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα».
 
Δραματικές οι αντιλαϊκές επιπτώσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι «η πολιτική της απελευθέρωσης που προωθείται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές από όλες τις κυβερνήσεις αξιοποιώντας και τη ΡΑΕ ως βασικό εργαλείο, οδήγησε, παρά τις αντίθετες κορόνες για βελτίωση μέσα από τον ανταγωνισμό, σε δραματικές αντιλαϊκές επιπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι «μοναδικός κερδισμένος είναι μια "χούφτα" μεγάλοι όμιλοι που επενδύουν στην ηλεκτρική ενέργεια, κερδίζοντας τεράστια κέρδη επάνω στη βάση των υπέρογκων λογαριασμών που καταβάλλουν τα λαϊκά στρώματα» και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο.

Πρόσθεσε ότι «το ηλεκτρικό ρεύμα και γενικότερα η Ενέργεια, είναι πολύ ακριβό εμπόρευμα για τους εργαζόμενους. Σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών βρίσκεται σε ενεργειακή φτώχεια, ενώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ που δεν μπορούν να αποπληρωθούν». «Ολη αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: