Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΤΟ ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

 ΤΟ ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ


... κρύβει τις πραγματικές  αιτίες της πολιτικής αστάθειας στη Τουρκία.. (από χθες προειδοποιούσαμε)



Τον «διχασμό» σε όλες τις πτώσεις κλίνουν τα ΜΜΕ στις αναλύσεις τους για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, όπου το αποτέλεσμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος ήταν οριακά υπέρ του «ναι». Πίσω από τις ερμηνείες περί «διχασμού» κρύβονται βέβαια πολλά περισσότερα από τις διαφορετικές απόψεις για το εύρος των εξουσιών που θα έχει ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας.

Τι λείπει εντελώς από το κάδρο όσων γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες; Η αστική τάξη της Τουρκίας, στο εσωτερικό της οποίας, όπως όλα δείχνουν, μεγαλώνουν οι αντιθέσεις και η αντιπαράθεση πάνω σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας και προσανατολισμού, όπως οι διεθνείς συμμαχίες, η αναλογία κοσμικού - θρησκευτικού στη διάρθρωση του κράτους, οι σχέσεις με τα άλλα μουσουλμανικά κράτη, η στάση απέναντι στο κουρδικό στοιχείο στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή και άλλα.

Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι οι διαφορετικές απόψεις πάνω σ' αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με τη συνολικότερη ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, από την οποία τροφοδοτούνται ανταγωνιστικά σχέδια της αστικής τάξης για το ρόλο της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

Οι αντιθέσεις αυτές αποδείχτηκαν και την περίοδο πριν το δημοψήφισμα από τις θέσεις των αστικών κομμάτων στην Τουρκία, την εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση, που εκφράστηκε και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι αυτονόητο ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν τελείωσε το βράδυ της Κυριακής. Οπως είναι βέβαιο ότι τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην Τουρκία, σε οποιαδήποτε εκδοχή τους, δεν συναντούνται πουθενά με εκείνα του τουρκικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: