Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΔΗΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ

Σχόλια στο ημίφως 15.04Ο ΣΕΒ τα θέλει όλα και …τώρα

Να δρομολογηθεί άμεσα (από το 2018 αντί για το 2020) η μείωση του αφορολόγητου και των φορολογικών συντελεστών και να περιληφθεί στα «αντίμετρα» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ζητά ο ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας ως θετική την επικείμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά αρνητική την καθυστέρηση της μείωσης της υπερφορολόγησης μέχρι το 2020.
Οι βιομήχανοι δε δίνουν δεκάρα για το γεγονός ότι έτσι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα απολέσουν από έναν έως δύο μισθούς και συντάξεις. Αυτό που τους απασχολεί είναι πώς θα μειωθούν κι άλλο οι φόροι στα υπερκέρδη τους αλλά και οι εισφορές όσων ακόμα πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία!

Οι εργοδότες δεν ασφαλίζουν τα μπλοκάκια

Άνθρακες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το νέο καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων με μπλοκάκι. Την Πέμπτη έληξε η προθεσμία για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για τον Φεβρουάριο 2017, όπου περιλαμβάνονταν και οι περιοδικές δηλώσεις των απασχολούμενων με μπλοκάκι,  που συμφώνησαν με τον εργοδότη τους να υπαχθούν στο άρθρο 39. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώθηκαν μόλις 10.000 τέτοιες συμβάσεις σε σύνολο 100.000 απασχολούμενων με μπλοκάκι, με τις οποίες επιμερίζονται οι εισφορές (13,33% για τον εργοδότη και 6,67% για τον εργαζόμενο). Δηλαδή μόνο ένας στους δέκα εργοδότες δέχτηκε να επιβαρυνθεί με την καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς. Στις υπόλοιπες εννιά, το ασφαλιστικό… μάρμαρο θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι!

e-bay για παραλίες και αιγιαλούς

Στο «σφυρί» απευθείας, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, θα βγάζει το υπουργείο Οικονομικών αιγιαλούς και παραλίες, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες. Έτσι το υπουργείο θα μπορεί να διαχειρίζεται ανενόχλητα και άμεσο χρόνο «χρυσοφόρες» παραλίες σε τουριστικούς προορισμούς, χωρίς τη μεσολάβηση των δήμων και φυσικά την παραχώρηση μέρους των εσόδων σε αυτούς. Εκτός από τη δημόσια περιουσία που μέσω ΤΑΙΠΕΔ οδεύει σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τώρα και οι παραλίες και οι αιγιαλοί θα παραδίδονται σε ξενοδόχους ή άλλους ιδιώτες ακόμα και για τρία χρόνια. Επίσης, άγνωστο είναι τι θα γίνεται με τέτοιες περιοχές προστατευόμενες όπως οι Νατούρα.

Υποκρισία ΓΣΕΕ για τις Κυριακές

Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια στα οποία το εμπορικό κεφάλαιο και οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατατρώγουν τις σάρκες της Κυριακάτικης αργίας, θυμήθηκε η ΓΣΕΕ να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα! Πού ήταν όμως όταν τα ΜΑΤ επιτίθονταν σε απεργούς σχεδόν σε κάθε απεργία της Κυριακής; Όταν συλλαμβάνονταν κόσμος και καταδικάζονταν στα δικαστήρια; Όταν οι επτά Κυριακές με λειτουργία των καταστημάτων γίνονταν οκτώ, δέκα ή 52; Γιατί έκανε την …πάπια στις «λευκές νύχτες» που διοργανώνουν διάφοροι ανά την Ελλάδα δήμαρχοι; Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την ΓΣΕΕ. Μόνο η οργάνωση από τα κάτω αγώνων και συλλογικοτήτων θα ανατρέψουν τα δεδομένα.

Ασυδοσία Πάμπλικ στα ταμεία

Έχει περάσει ήδη πάνω από ένας μήνας από τη στιγμή που ο σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου χάρτου ανέδειξε το ζήτημα των ταμειακών ελλειμμάτων στα καταστήματα Πάμπλικ. Πρόσφατα έγινε τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία στο υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, παρά τα όσα αναφέρονται στο «πρακτικό συμφιλίωσης», που συνυπογράφηκε πριν από δυόμιση μήνες, η προκλητική και απαράδεκτη εργοδοτική πρακτική συνεχίζεται, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος. Η είσπραξη γίνεται άτυπα και χωρίς κανένα παραστατικό από τους προϊσταμένους. Το ζήτημα που προκύπτει είναι πώς το ίδιο το υπουργείο θα μεριμνήσει για την υλοποίηση του «πρακτικού συμφιλίωσης», όταν η ασύδοτη εργοδοσία συνεχίζει την είσπραξη χρημάτων από τους εργαζόμενους…
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: