Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΤΟ ΕΜΠΟΛΕΜΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΤΟ ΕΜΠΟΛΕΜΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Το μπερδεμένο κουβάρι: 
Ποιοι πολεμάνε ποιους  
   
Εδώ και έξι χρόνια η αιματηρή σύγκρουση μαίνεται χωρίς να υπάρχει ακόμη αισιόδοξη μια και οι ειρηνευτικές προσπάθειες και μέσω ΟΗΕ δεν έχουν ευδοκιμήσει.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος: Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) –οι κυβενρητικές δυνάμεις- ενισχυμένες από την εθνοφυλακή που ονομάζεται Εθνική Αμυντική Δύναμη.
Η ξενοκίνητη «επανάσταση»: Οι αντικυβερνητικοί αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με  υποστήριξη μόνον από τις  ΗΠΑ και την Τουρκία στην αρχή είχαν στόχο την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία και την δημιουργία «δημοκρατικού καθεστώτος» (σ.σ. Όπως στη Λιβύη ή το Ιράκ;).
Το νέο πρόσωπο της τρομοκρατίας: Το χάος που δημιουργήθηκε με τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε οι τζιχαντιστές θέλοντας να δημιουργηθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) ξεπηδώντας από το Ιράκ το 2014, ξεκίνησαν με σφαγές και βασανιστήρια με «πρωτεύουσα» την Ράκα, κάτω από τη μαύρη τους σημαία.
Οι παλιοί τζιχαντιστές: Αλλά οι «μαχητές» του ISIS δεν είναι οι μόνοι τρομοκράτες που έχουν συμμετοχή στην αιματοχυσία της Συρίας. Πολεμώντας με πρόφαση την ανατροπή του Άσαντ, αλλά και την επιβολή «ισλαμικού τύπου» κράτους βασισμένου στη Σαρία είναι και το Μέτωπο al-Nusra (διάσπαση της παλιάς αλ-Κάιντα) και Jabhat Fatah al-Sham που τελευταία εμφανίζονται όλα κάτω από την ομπρέλα Tahrir al-Sham από τον Ιανουάριο 2017.
Ο ισχυρός σύμμαχος Ρωσία: Η Μόσχα έστειλε αεροπορικές και στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχυθεί το καθεστώς αλ-Άσαντ από το Σεπτέμβριο του 2015 μετά από επίσημο αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης της Δαμασκού. 
Η «διστακτική Δύση»:   Στην αρχή επίσημα η Δύση δεν είχε αναμειχθεί στον πόλεμο. Ωστόσο όταν άρχισε η υποχώρηση των αντικαθεστωτικών ανταρτών, το 2014, οι ΗΠΑ τέθηκαν επικεφαλής περίπου 60 κρατών –με τη συμμετοχή και της Γερμανίας- και άρχισαν να βομβαρδίζουν στόχους –τρομοκρατών όπως ανακοίνωσαν- αλλά πολλές φορές έκαναν «λάθος» και στόχευαν κυβερνητικές θέσεις. 
 Άμεση αμερικανική συμμετοχή: Τελευταία εστάλησαν και απροσδιόριστος αριθμός (επίσημα ανακοινώθηκαν γύρω στους 700) αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία. Τον Απρίλιο οι ΗΠΑ εκτόξευσαν μαζική πυραυλική επίθεση σε συριακή αεροπορική βάση, σημαίνοντας ανατροπή της ως τώρα εξαγγελθείσας πολιτικής του προέδρου Τραμπ εναντίον άμεσης συμμετοχής στην απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ.
Με πρόφαση την ασφάλεια των συνόρων:   Η Τουρκία συμμετέχοντας στη συμμαχία των ΗΠΑ εναντίον του ISIS, ταυτόχρονα υποστήριζε τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και πολεμά τους Σύρους Κούρδους που προωθούνταν προς τα συνο-τουρκικά σύνορα. Σε αντίθεση με την αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας.
Πόλεμος μέσα στον πόλεμο: Οι μάχες ανάμεσα στους Κούρδους και τους τζιχαντιστές στα βόρεια και τα δυτικά της Συρίας, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ιδιαίτερα στην Τουρκία αλλά και στη Δαμασκό καιτ ο Ιράν, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκφρασμένο από τους Κούρδους αλυτρωτικό πόθο για ανεξαρτησία. Τουρ Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά ενισχύουν οι Αμερικάνοι.
Η συμμετοχή του Ιράν: Στην υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων της Δαμασκού μαζί με τους Ρώσους, το Ιράν, προκαλεί ένταση ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Παρ΄όλο που διπλωματικές αντιπροσωπείες από Τουρκία-Ρωσία και Ιράν, στην Αστάνα προσπαθούν να βρουν ειρηνευτική λύση στον πόλεμο της Συρίας.
Η αμφιλεγόμενη ισραηλινή στάση:  Επίσημα το Ισραήλ έχει διακηρύξει ότι παραμένει «ουδέτερο» στον πόλμεο της Συρίας. Ωστόσο έχει κατά καιρούς πλήξει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς κυβερνητικές θέσεις. Επίσης, τουλάχιστον μία φορά, το Ισλαμικό χαλιφάτο απολογήθηκε στο Ισραήλ «για κατά λάθος επίθεση εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά υψίπεδα του Γκολάν.
Μιλώντας για την ευρύτερη ισραηλινή πολιτική της ουδετερότητας στην συριακή διαμάχη, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ (2013-2016) Moshe Ya’alon, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει «δίαυλος επικοινωνίας» με το τμήμα των τζιχαντιστών του Daesh που δρουν στα υψίπεδα του Γκολάν. Τη δήλωση Γιαλόν δημοσίευσαν οι Times of Israel. Όταν ζητήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, το γραφείο του Γιαλόν αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις.
(AFP, AP, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια: